O bază de natație situată în inima Capitalei, cunoscută și ca „ștrandul Tineretului”, este ținută în paragină cu bună știință de statul român. De șapte ani există un contract de închiriere cu o frimă privată care are obligația să reabiliteze baza. Lucrările sunt însă blocate din cauza lipsei autorizației de construcție. Bălăriile au crescut peste tot, clădirile au fost vandalizate iar parte din instalații, deteriorate. În loc să caute o soluție pentru a rezilia contractul și a reda ștrandul sportivilor de performanță și bucureștenilor, statul român preferă să închidă ochii doar pentru a încasa chiria lunară de 25 de mii de euro. Urmăriți un nou epiosd al Campaniei Statul la Stat.
Imaginile sunt absolut dezolante. Încă de la intrare, senzația este că te afli într-un loc abandonat, o junglă urbană care se extinde în fiecare zi. Arbuștii și bălăriile au depășit cu mult statura unui om. Trecem pe lângă câțiva plopi, uscați aproape în totalitate. La fiecare furtună mai serioasă trunchiurile și crengile groase sunt puse la pământ și nimeni nu le mai îndepărtează. Pe marginea bazinelor, printre instalații și betoane cresc ostentativ mai mulți copaci.
Toma Petcu, reporter Digi24: Fix între suportul ăsta și marginea bazinului, uitați-vă pe unde și-a făcut loc să crească, și a crescut... Cu puțină imaginație zici că ești la piscină, stai la umbră, arată ca un palmier, facem haz de necaz.
Parte din construcții au fost vandalizate. În urmă cu doi ani încă era aici un paznic, acum nu am găsit pe nimeni. Materialele de construcții sau ce a mai rămas din ele sunt înghițite de vegetație. Pe fundul bazinelor zac la grămadă, gunoaie, cabluri, PET-uri și mai multe cauciucuri mari de tractor. Doar rațele și broaștele mai înoată în apa de ploaie strânsă aici.
Toma Petcu, reporter Digi24: Imaginați-vă că aici, în 2025, anul în care suntem, ar fi trebuit să se antreneze sportivii de la sărituri, pentru ei este făcută platforma aceea, mai departe, imaginați-vă că aici, pe tot spațiul acesta ar fi trebuit să fie șezlonguri, oamenii să vină, să plătească și să stea la piscină, la ștrand, un dezastru este, un dezastru.
Baza aparține Complexului Sportiv Național Lia Manoliu, instituție aflată în coordonarea Agenției Națională pentru Sport. În anul 2018 a fost închiriată unei firme private pentru o perioadă de 15 ani cu condiția să o reabiliteze. Chiria lunară se ridică la 25 de mii de euro.
În Documentația Tehnică pentru obținerea autorizației de construire se prevedea și schimbarea destinațiilor unor construcții în „spații de hotel”. Primăria a cerut firmei completarea dosarului și pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, a respins emiterea autorizației. Cu toate acestea, societatea respectivă a început lucrările de reabilitare a ștrandului astfel că s-a deschis un dosar penal și totul s-a blocat.
De ani de zile statul român nu mișcă un deget pentru găsirea unei soluții.
Bogdan Matei, președinte Agenția Națională pentru Sport: În acest moment, dacă noi reziliem contractul, nu pe cale amiabilă, nu există cale amiabilă pentru că dumnealor nu își vor dori, printr-o decizie a Agenției Naționale pentru Sport, tot nu vom putea face nimic pentru că intrăm într-o altă etapă a judecății, pentru că dumnealor vor invoca faptul că au fost corecți din punct de vedere al chiriei, până la jumătate, adică ei sunt la zi nu au restanțe. Dincolo de partea asta intrăm pe parte procesuală care iar ne-ar putea ține 4,5 ani de zile.
Reprezentanții firmei susțin exact contrariul. Ar vrea să iasă din afacere și chiar au depus în instanță o cere de anulare a contractului.
Mohamad Murad, om de afaceri CSS: Am zis și public: dacă doresc să renunț la contract, eu renunț la contract dar cu o singură condiție, să renunț și să rămână în paragină nu vreau, sunt de acord să pierd niște bani cu condiția să își asume că în termen de... îl dă în folosință, și atunci domnule am făcut o chestie eu, o donație.
Doar că, în timp ce baza de natație se deteriorează tot mai mult, statul român preferă să aștepte și să încaseze chiria lunară, deși nu există nicio garanție că societatea respectivă va primi la un moment dat autorizația necesară pentru finalizarea lucrărilor. A recunoscut-o chiar fosta șefă a Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, care spune altceva decât actualul președinte.
Elisabeta Lipă, fost președinte ANS: Doresc pe cale amiabilă să rupă acest contract, contract pe care Lia Manoliu pe bună dreptate nu are de ce să îl rupă pentru că el este încheiat pe o perioadă de 15 ani și produce niște venituri și un beneficiu și pentru sportul de performanță, dar și pentru agrement.
Venituri, da. Beneficiile pentru sportivii de performanță sau pentru bucureștenii care pur și simplu vor să se relaxeze la piscină, sunt zero, și probabil așa vor râmîne mulți ani de acum înainte.
Editor : C.S.