200 de milioane de lei alocate pentru creșterea capacității Portului Constanța. Sute de vagoane care blochează zona trebuie înlăturate

Data actualizării: Data publicării:
trenuri marfa portul constanta
Portul Constanța. FOTO: Profimedia Images

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat la Digi24 că pentru portul Constanța au fost alocate 200 de milioane de lei din Fondul de Rezervă, pentru modernizarea a 100 de linii de cale ferată, astfel încât să fie crescută capacitatea portului pe cale feroviară. Totodată, o linie de cale ferată de tip sovietic, cu ecartament larg, care vine din Republica Moldova şi merge direct în Portul Galaţi, va fi reabilitată rapid, pentru a se accelera transporturile de cereale.

"Cel puțin în ultimele 3 săptămâni am fost de două ori la Constanța. Săptămâna trecută am mers spunându-le și celor din port, și celor de la CFR Infrastructură că guvernul s-a mișcat extrem de rapid, a luat 200 de milioane de lei din Fondul de rezervă, i-a alocat exclusiv pentru portul Constanța și modernizării a aproape 100 linii de cale ferată neutilizabile", a declarat Sorin Grindeanu.

El a spus că pe acele linii erau și 700 de vagoane abandonate, din care au putut fi mutate 350. Fiind de 30 de ani abandonate pe acele linii, s-au deteriorat și nu au putut fi mutate până acum.

"Jumătate au fost duse în alte depouri, astfel încât pe acele linii să începem lucrările. Restul vor fi valorificate rapid de ANAF, astfel încât sumele prevăzute în buget să ducă la scopul acestei acțiuni, creșterea capacității portului Constanța pe zona feroviară.

Facem asta pentru a spori capacitatea portului, pentru că, pe zona feroviară, foloseam 30-40% din capacitate. Această modernizare pe care am finanțat-o din Fondul de rezervă va duce la sporirea capacității", a precizat ministrul.

Potrivit lui Grindeanu, capacitatea portului Constanța față de anul trecut în aceeași perioadă a crescut cu 10%, poate chiar mai bine în ultimele două săptămâni. El a adăugat că anticipează o creștere și mai mare în perioada următoare.

"Trebuie să fim pregătiți pentru asta. Este unul din obiectivele mele principale", a subliniat el.

"La Galați am transmis celor de la CFR Infrastructură că doresc cât mai rapid, și au făcut asta, să fie modernizată linia care face legătura cu Republica Moldova, care e pe ecartament de tip sovietic, vine din Moldova și merge direct în port. E o modalitate mult mai rapidă de a face schimburi comerciale cu Ucraina și Moldova, folosind calea ferată și facilitățile din portul Galați.

Lucrările la Galați ar urma să fie finalizate cam în 50 de zile", a precizat Grindeanu.

Porturile ucrainene sunt blocate de la invazia declanșată de Rusia, în urmă cu două luni, iar ţara, un producător agricol major, a fost forţată să exporte în România pe calea ferată, pe la graniţa sa de vest, sau prin micile sale porturi de la Dunăre.

România, stat membru UE, are frontiere comune la Marea Neagră - o arteră majoră de transport pentru cereale şi petrol - cu Bulgaria, Turcia, Georgia şi Ucraina.

Capacitatea de stocare în portul Constanţa este de aproximativ 2 milioane de tone, iar anul trecut au fost gestionate de aici exporturi de aproximativ 24 milioane de tone.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Chris Pratt, devastat de moartea dublurii sale. Cascatorul Tony McFarr a fost găsit mort în casă: „A fost o...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...