6000 de pisici comunitare pot fi sterilizate gratuit în București. ”Primul venit, primul servit”

Data publicării:
pisică sta lângă un bol cu lapte
"Sterilizarea este foarte importantă în primul rând pentru stoparea înmulţirii necontrolate, pentru micşorarea numărului de accidente provocate de vagabondaj şi nu în ultimul rând pentru conservarea sănătăţii.” Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărâre care vizează sterilizarea gratuită a 6.000 de pisici de rasă comună, cu şi fără deţinător, de pe raza Municipiului Bucureşti. Programul va funcționa după principiul ”primul venit - primul servit", transmite Agerpres.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor va fi împuternicită să achiziţioneze serviciile necesare, prevede hotărârea aprobată cu 35 de voturi "pentru" şi 4 abţineri.

"Prin program se subvenţionează sterilizarea gratuită a pisicilor de rasă comună cu şi fără deţinător de pe raza Municipiului Bucureşti, în limita plafonului stabilit, după principiul primul venit - primul servit", prevede hotărârea.

Conform referatului de aprobare, CGMB a aprobat în 2017 Strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor, iar ASPA a derulat programe de sterilizări gratuite în anii: 2018 (aproximativ 2.800 de animale), 2019 (1.960 de câini şi 4.517 pisici) şi în perioada noiembrie 2021 - aprilie 2022 (1.666 de câini şi 5.317 pisici).

"Pentru continuarea prevenirii înmulţirii necontrolate a animalelor şi implicit prevenirea abandonului acestora este importantă implementarea campaniei de sterilizare gratuită a pisicilor de rasă comuna cu şi fără deţinător de pe raza Municipiului Bucureşti", prevede proiectul.

În nota de fundamentare este invocat "numărul mare" de petiţii înregistrate la ASPA în perioada ianuarie-iulie 2023 (184 de petiţii) privind sterilizarea şi ridicarea pisicilor de pe raza Municipiului Bucureşti.

"Sterilizarea este foarte importantă în primul rând pentru stoparea înmulţirii necontrolate, pentru micşorarea numărului de accidente provocate de vagabondaj şi nu în ultimul rând pentru conservarea sănătăţii, intervenţia reuşind să limiteze posibilitatea apariţiei unor multitudini de patologii din sfera genitală şi mamară. Privind conservarea sănătăţii, intervenţia chirurgicală de sterilizare împiedică apariţia unor afecţiuni precum chisturile şi tumorile ovariene, fibroamele uterine, piometrul (infecţie uterină) şi reduce riscul apariţiei tumorilor glandei mamare", menţionează sursa citată.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita