Mihai Busuioc rămâne judecător CCR. Curtea a respins contestația depusă de S.O.S. România

Data actualizării: Data publicării:
mihai busuioc
Mihai Busuioc. Foto: Inquam Photos / George Călin

Curtea Constituţională a României a respins, marţi, sesizarea privind numirea lui Mihai Busuioc în funcţia de judecător al CCR. Obiecţia a fost înaintată Curţii Constituţionale de Partidul S.O.S. România, care spune că Busuioc nu ar avea pregătirea juridică superioară și vechimea de minimum 18 ani în domeniu, așa cum cere legislația privind numirile la CCR.

ACTUALIZARE 18.24. Sesizarea S.O.S. România a fost respinsă cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, potrivit unui comunicat de presă al CCR.

„În esență, din examinarea actelor aflate la dosarul cauzei, Curtea a reținut că domnul Mihai Busuioc are o vechime de peste 18 ani în specialitatea studiilor juridice și, astfel, îndeplinește condiția reglementată de art.143 din Constituție, referitoare la vechimea de cel puțin 18 ani în activitatea juridică pentru a putea fi numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională”, se arată în comunicat.

ACTUALIZARE 16.17. Mihai Busuioc rămâne judecător CCR. Potrivit unor surse citate de Digi24, judecătorii au respins contestația inaintată de S.O.S. România.

Astfel, Busuioc își va prelua mandatul de judecător CCR începând cu 13 iulie, când expiră mandatul actualului președinte CCR, Marian Enache.

Judecătorii CCR urmează să anunțe oficial decizia și să o motiveze.

Știrea inițială: Marţea trecută, plenul Senatului l-a numit pe Mihai Busuioc ca judecător al CCR, pentru un mandat de nouă ani. Pentru Mihai Busuioc, fost șef al Curții de Conturi, propus de grupul senatorial PSD, s-au înregistrat 79 voturi „pentru” şi 36 „împotrivă”.

În contestația împotriva Hotărârii 64 din 24 iulie 2025 adoptată de către Senat, prin care a fost numit pe Mihai Busuioc în functia de judecător la Curtea Constituțională, pentru un mandat de 9 ani, SOS România arată că „Mihai Busuioc, în raport de CV-ul depus la Senatul României, nu îndeplineşte condițiile pentru numirea sa în funcția de judecător al Curții Constituționale, nefiind întrunite două dintre cele trei condiții, respectiv cea privind pregătirea juridică superioară, și cea privind vechimea de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior”.

Mihai Busuioc îl înlocuieşte la CCR pe Marian Enache.

Mandatul lui Marian Enache de judecător al CCR, preşedinte interimar al Curţii începând din 11 iunie, expiră pe 12 iulie.

De asemenea, Camera Deputaţilor l-a votat, tot marţea trecută, pe Csaba Asztalos, din partea UDMR şi susţinut de coaliţia de guvernare, pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, după finalizarea mandatului judecătorului Varga Attila.

Potrivit reglementărilor în vigoare, fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi. Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare, deputaţi şi senatori. Fiecare candidat va depune un „curriculum vitae” şi actele doveditoare că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie. Candidaţii vor fi audiaţi de comisie. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toţi candidaţii.

Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior (art. 143 şi 144 din Constituţie). 

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri