Consilierul guvernatorului BNR: Este de datoria noastră să solicităm tezaurul de la Moscova. Câte tone de aur trebuie să ne dea Rusia

Data actualizării: Data publicării:
lingouri de aur
Valoarea întregului depozit făcut la Moscova pe numele BNR era de 321.580.456 lei aur. Foto: Getty Images

Consilierul guvernatorului BNR, Cristian Păunescu, susţine că este de datoria noastră să solicităm dreptul „real, cert şi imprescriptibil” privind creanţa pe care o avem faţă de Rusia, de peste un secol, referindu-se la tezaurul trimis la Moscova. Cristian Păunescu se declară încrezător în ajutorul pe care Comisia Europeană şi Parlamentul European îl acordă României.

Banca Naţională a României a organizat joi la Bacău o dezbatere privind Tezaurul românesc trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial şi încă nerecuperat, eveniment găzduit de Universitatea George Bacovia.

Dezbaterea, intitulată „Tezaurul Băncii Naţionale a României de la Moscova - o creanţă mai veche de un secol şi un subiect de actualitate”, a fost condusă de consilierul guvernatorului BNR, Cristian Păunescu, istoricul care se ocupă de acest dosar de peste 25 de ani.

Cristian Păunescu s-a declarat încrezător că situaţia tezaurului României va fi rezolvată.

„Atitudinea noastră este de un optimism prudent, care se bazează pe o serie de eforturi susţinute pe care le-am făcut în ultimii 25 de ani privind recuperarea Tezaurului BNR de la Moscova”, a arătat consilierul guvernatorului BNR, potrivit unui comunicat BNR remis joi.

El a reamintit că „este de datoria noastră să solicităm dreptul nostru real, cert şi imprescriptibil privind creanţa pe care o avem faţă de Rusia, de peste un secol” şi că este încrezător în ajutorul pe care Comisia Europeană şi Parlamentul European îl acordă României.

„Prin Rezoluţia C/2024/6559, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă să includă revenirea tezaurului naţional românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relaţiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părţi”, a adăugat consilierul guvernatorului BNR.

Cât aur avem la Moscova

Dezbaterea organizată de BNR face parte dintr-o serie de manifestări publice de promovare a tematicii Tezaurului BNR, care au început la Cracovia şi Varşovia, apoi Viena, Bremen, Tel Aviv şi au continuat la Bruxelles, Washington DC, Chişinău, Sibiu şi Piteşti.

Efortul de informare pe plan internaţional a avut o primă concretizare în data de 14 martie 2024, când Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a adoptat rezoluţia în care a invitat „Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă să includă revenirea tezaurului naţional românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relaţiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părţi”, potrivit comunicatului.

Această campanie a început după 1990 cu republicarea documentelor păstrate la BNR cu privire la transportul tezaurului la Moscova, în timpul Primului Război Mondial, pentru a nu fi capturat de armatele străine care ocupaseră o mare parte a țării. Campania de informare pentru conștientizarea situației Tezaurului BNR va continua cu noi evenimente organizate în țară și străinătate.

Din noiembrie 2023, Consiliul de administrație al BNR a inițiat o nouă abordare a problematicii Tezaurului de la Moscova, în sensul informării opiniei publice internaționale și a factorilor de decizie privind existența unei creanțe legale, valide și exigibile a României având ca obiect cele 91,5 tone de aur fin confiscate de puterea bolșevică din Rusia în urmă cu 106 ani, mai menționează sursa citată.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locul magic la două ore de București care îți taie răsuflarea. Frumusețea acestui loc e rară
Digi FM
Claudiu Bleonț și-a umilit fiica pe scena Premiilor Gopo 2025: „Ea și-a ales țoalele, nu mi-au plăcut”. Eva...
Pro FM
I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj emoționant la aniversarea a 36 de ani de...
Film Now
Jennifer Garner cucerește cu imagini din trecut, în care apare cu un decolteu până la abdomen: "Arăți la fel...
Adevarul
„Copiii nu sunt adulți în miniatură.” Medicii cer interzicerea folosirii ecranelor până la 6 ani
Newsweek
Ajutor la pensie pentru 400.000 de pensionari. Se acordă între 80 lei și 2.100 lei. Cine îi primește
Digi FM
Prințul William și Kate Middleton, 14 ani de la nuntă. S-au îndrăgostit în timpul studenției, și-au făcut o...
Digi World
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
Digi Animal World
Un „pește canibal” cu dinți ca niște colți, găsit pe o plajă din Oregon. Creatura rară a fost studiată de...
Film Now
Copiii lui Michelle Pfeiffer, exemplu de discreție și educație aleasă. Actrița a adoptat o fată cu 2 luni...
UTV
Laura Cosoi și familia ei au fost afectați de pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia: „Am trăit...