„Se strânge lațul tot mai mult”. Cum s-a folosit Xi Jinping de miliardarul care a fondat Alibaba ca să își vâneze rivalii politici

Data actualizării: Data publicării:
Xi Jinping / Jack Ma
Autoritățile de la Beijing folosesc diverse tactici de intimidare, inclusiv cu ajutorul unor miliardari sau foști oficiali căzuți în dizgrație, pentru a-i forța pe disidenții care au fugit din țară să se întoarcă în China. Colaj foto: Profimedia Images

Regimul de la Beijing s-a folosit de Jack Ma, miliardarul care a fondat platforma de comerț online Alibaba, într-o campanie de intimidare împotriva unui afacerist de care Xi Jinping avea nevoie ca să își elimine rivalii politici, potrivit The Guardian.

Afaceristul, cunoscut doar sub pseudonimul „H”, a primit amenințări din partea statului chinez în încercarea de a-l forța să se întoarcă acasă din Franța, acolo unde trăiește în acest moment.

Printre tacticile folosite de autoritățile din China se numără valuri de apeluri telefonice, arestarea sorei lui H și emiterea unei notificări roșii (o alertă internațională) prin Interpol.

Momentul culminant s-a produs în aprilie 2021, atunci când H a fost sunat de miliardarul chinez Jack Ma. „Ei au spus că sunt singurul care te poate convinge să te întorci”, i-a spus Ma la telefon.

H îl cunoștea pe Ma de mulți ani și a înregistrat apelul telefonic, la fel cum a făcut și cu conversațiile anterioare cu alți prieteni și oficiali chinezi care i-au transmis același mesaj.

Transcrierile apelurilor, precum și alte înregistrări prezentate în fața instanței în Franța, dezvăluie metodele folosite de regimul chinez pentru a-și exercita influența în toată lumea.

Beijingul folosește o combinație de amenințări, mecanisme legale și presiuni extrajudiciare pentru a-i controla chiar și pe cetățenii săi care trăiesc în alte țări.

jack-ma
După ce a criticat autoritățile de reglementare financiară din China, Jack Ma a primit o amendă de 2,8 miliarde de dolari și a dispărut din public timp de șase luni. Foto: Profimedia Images

H se afla la Bordeaux, Franța, când a primit apelul de la Ma. Un an mai devreme, poliția din China a emis un mandat de arestare pe numele lui H pentru presupuse infracțiuni financiare.

Apoi, China a emis o notificare roșie prin sistemul internațional de alertă al Interpol. Autoritățile franceze i-au confiscat pașaportul, în așteptarea unei decizii privind posibila extrădare a lui H în China.

Potrivit transcrierilor conversației, Ma i-a spus lui H că toate problemele lui s-ar rezolva dacă va ajuta autoritățile chineze să îl condamne pe Sun Lijun, un politician chinez pe care partidul comunist îl acuză de luare de mită și manipularea pieței de capital.

„Ei fac toate astea pentru Sun, nu pentru tine”, i-a spus Ma la telefon. Sun, un fost ministru adjunct al securității, a avut sarcina să supravegheze operațiunile forțelor de securitate în timpul protestelor în masă organizate la Hong Kong în 2017.

Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinară l-a denunțat mai apoi pe Sun pentru că ar fi avut „ambiții politice” mult prea mari și pentru că s-a opus „în mod arbitrar” indicațiilor Beijingului.

Sun a devenit unul din oficialii de top prinși în campania anti-corupție lansată de Xi Jinping, despre care organizațiile pentru drepturile omului spun că liderul chinez se folosește pentru a-și elimina rivalii politici.

Regimurile autocratice abuzează de alertele Interpol ca să vâneze disidenți și adversari politici

La fel ca Sun, nici Ma nu mai era văzut cu ochi buni de regimul lui Xi. După ce a susținut un discurs în octombrie 2020 în care a criticat autoritățile de reglementare financiară, Ma a fost sancționat de Beijing, inclusiv printr-o amendă de 2,8 miliarde de dolari. Apoi, Ma a dispărut din ochii publicului.

Conversația la telefon cu H a avut loc șase luni mai târziu. Ma a explicat că a fost contactat de oficialii chinezi de securitate. „Mi-au vorbit foarte serios. Ei spun că garantează că dacă te întorci acum, îți vor oferi o șansă să fii iertat. Nu ai nicio altă soluție... lațul se va strânge mai mult și mai mult.”

H nu s-a întors în China și acum luptă în instanță contra posibilei sale extrădări. Rata de condamnare în China pentru cazurile penale este de 99,98%, mulți dintre cei care ajung la închisoare fiind în pericol să fie abuzați, torturați și să dispară.

xi-jinping-armată-paradă
Nimeni nu scapă de campania de epurare condusă de Xi Jinping împotriva oficialilor corupți sau neloiali, nici măcar unii dintre foștii aliați ai liderului chinez. Foto: Profimedia Images

Activiștii susțin că Beijingul și alte regimuri autocratice, precum cele din Rusia, Turcia sau Rwanda, abuzează de sistemul de notificări Interpol pentru a vâna disidenți și adversari politici care au fugit în străinătate.

Însă, spre deosebire de celelalte țări menționate, care se bazează mai mult pe extrădări, autoritățile din China se folosesc de Interpol ca să găsească locul unde se ascund persoanele căutate, pornind apoi o campanie de intimidare ce afectează și alți membri de familie în încercarea de a „convinge” ținta să se întoarcă acasă „voluntar”.

După ce tribunalul din Bordeaux a respins cererea de extrădare a lui H, în 2021, pe motiv că cererea a fost emisă din motive politice, notificarea roșie a fost și ea eliminată din sistemul de alerte Interpol.

La începutul acestui an, Ma a fost văzut aplaudându-l pe Xi la o întâlnire cu lideri din domeniul afacerilor la Beijing – un semn al reabilitării publice a miliardarului, potrivit presei locale.

Unul dintre avocații lui H a vorbit despre dispariția lui Ma. „Acest om, despre care se credea că este de neatins, extrem de puternic, cu relații extrem de bune în fiecare țară din lume, a dispărut complet pentru câteva luni și apoi a reapărut declarându-și loialitatea față de partidul comunist chinez.”

„În final, așteptau același lucru și de la H... că se va întoarce să își arate loialitatea, să arate de partea cui este”, a mai spus avocatul său.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gafa uriaşă făcută de Simion, pe scenă. Cuvintele care l-au pus în încurcătură, ce a spus despre...
Digi FM
Ce a răspuns George Simion când a fost întrebat dacă Pământul e plat sau rotund. Declarațiile neașteptate pe...
Pro FM
Cum arată Anahi în 2025, la 42 de ani. Artista are doi copii
Film Now
Cine este actorul care l-a învins pe Ashton Kutcher într-un concurs de modeling: „Parcă aș fi câștigat Miss...
Adevarul
Cu cine votează vedetele din România. Între „am toate motivele să-mi fie frică” și „plec din țară, să mor eu!”
Newsweek
Nicușor Dan a zis când se vor indexa pensiile dacă va fi președinte. Condiția ce trebuie îndeplinită
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Actorul care i-a schimbat viața lui Leonadro DiCaprio: Din când în când, chiar și cei mai discreți giganți...
UTV
Celine Dion, revenire emoționantă la Eurovision 2025: „Nimic nu mi-ar plăcea mai mult decât să fiu cu voi în...