Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă despre situaţia de la Salina Praid că unda de poluare a ajuns deja la Blaj, urmează Alba Iulia, iar duminică va ajunge la Nădlac, la ieşirea din ţară a Mureşului. Demnitarul spune, într-o postare pe Facebook, că a notificat deja partea ungară, deoarece impactul de mediu va depăşi graniţa românească.
„M-am întors astăzi, din nou, în Praid să mă asigur că echipele de intervenţie au situaţia sub control după ce, în ultimele zile, au fost semnale îngrijorătoare în legătură cu stabilitatea perimetrului de la mina veche. Totul a culminat cu episodul de poluare masivă cu cloruri pe pârâul Corund şi în aval. Lucrurile sunt acum în evoluţia anticipată de experţi, craterele s-au extins, unele dintre ele s-au unit, iar plafonul s-a prăbuşit pe porţiuni întinse. Au apărut fisuri adânci atât pe drumul tehnologic, cât şi în zonele împădurite din apropiere”, spune ministrul Mediului.
Mircea Fechet mai afirmă că, în aceste condiţii, toate eforturile care se fac sunt pentru a reduce presiunea asupra structurii din subteran.
„Patru motopompe de mare capacitate şi două de capacitate mică au fost instalate şi funcţionează în parametri optimi. Dintre acestea, două fost montate de către reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi cu ajutorul lor se deviază aproximativ 80% din debitul actual al pârâului Corund, din zona cea mai afectată. O altă motopompă a fost instalată azi de către colegii de la Apele Române (ANAR), iar trei asigură devierea cursului de apă Ocna în pârâul Corund. Diminuăm, prin aceste intervenţii, nu doar riscul de prăbuşire a minei, ci şi riscul de poluare cu cloruri pe Corund şi în aval”, precizează ministrul.
Citește și Experții europeni prezenți la Salina Praid au propus două soluții. Ambele variante implică lucrări ample și milioane de euro
Mircea Fechet arată că are în vedere trei soluţii pentru remedierea, în cel mai scurt timp, a problemelor legate de alimentarea cu apă: fie instalarea unor sisteme de desalinizare, fie forarea în regim de urgenţă a unor puţuri de mare adâncime, fie o aducţiune din Mureş.
„Între timp, colegii de la ANAR operează evacuări de volume importante de apă din trei acumulări pentru a asigura, cât mai mult posibil, diluţia în aval. Unda de poluare a ajuns deja la Blaj, urmează Alba Iulia, iar mâine va ajunge la Nădlac, la ieşirea din ţară a Mureşului. Am notificat deja partea ungară, pentru că impactul de mediu va depăşi graniţa românească”, spune Fechet.
Ministrul mai anunţă că săptămâna viitoare, ANAR va atribui contractul pentru proiectarea şi detaliile de execuţie în ceea ce priveşte acumulările nepermanente din amonte, care vor contribui la diminuarea riscului de viituri.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : C.A.