Cum poate fi reluat votul în cazul Oprea. Explicaţiile unui magistrat

Data actualizării: Data publicării:
160919_senat_vot plen oprea_029_INQUAM_Octav_Ganea

UPDATE. Solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale pentru ucidere în culpă împotriva lui Gabriel Oprea poate fi suspusă din nou la vot, susţine judecătorul Cristi Dănileţ. Potrivit acestuia un asemenea demers nu îi obligă pe procurori să vină cu probe noi. Liberalii au anunţat, vineri dimineaţă, că analizează soluţiile.

senatul romaniei - captura

 

„Dacă nu s-a admis o dată propunerea de a se formula cerere de urmărire penală a unui (fost) ministru parlamentar, este oricând posibil să se repete această cerere, întocmai cum un denunţ poate fi formulat de mai multe ori de către aceeaşi persoană. Prin urmare, pentru a se exprima un nou vot în chestiunea urmăririi penale, nu este nevoie nici de probe noi aduse de procurori, nici să se găsească vicii în prima procedura”, susţine judecătorul Cristi Dănileţ, într-un articol publicat pe platforma Contributors.ro.

În acest context, magistratul citat explică rolul Parlamentului în asemenea speţe, subliniind Legislativul „nu acţionează ca un organ judiciar” şi nici „nu există vreun impediment de reluare a votului prevăzut expres în Regulamentul camerei sau în legea răspunderii ministeriale”.

„Procedura de vot are legătură cu o învinuire penală şi este dată de un organism politic. Acest organism poate face oricând, oricâte cereri de urmărire penală a unui ministru. În acest domeniu nu există principiul NE BIS ÎN IDEM, adică să fie împiedicată o a doua cercetare pentru aceeaşi faptă”, susţine Cristi Dănileţ.

Argumentaţia sa poate fi citită integral aici.

Pe de altă parte, co-preşedinta PNL, Alina Gorghiu, a anunţat, vineri, că reluarea votului este posibilă, iar liberalii vor analiza luni soluţiile, care pot varia de la sesizarea Curţii Constituţionale până la greva parlamentară pe termen limitat.

Câteva mii de oameni au protestat, joi seara, în fața Palatului Parlamentului față de votul din Senat privind ridicarea imunității lui Gabriel Oprea. Protestul a fost unul pașnic și s-a încheiat după trei ore. 

Pe parcursul zilei, liberalii au cerut reluarea votului, Gabriel Oprea a făcut declaraţii în aceeaşi direcţie, iar Liviu Dragnea a anunţat că PSD nu se va opune unui asemenea demers.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri