Exclusiv Deca, despre salariile profesorilor: Grila e în legea salarizării care e în elaborare. Noi am specificat doar nivelul de la care plecăm

Data actualizării: Data publicării:
Ligia Deca, ministrul Educației
Deca, despre salariile profesorilor. Foto: Captură video Interviurile Digi24.ro

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus marți, în cadrul Interviurilor Digi24.ro, că salariile profesorilor vor fi majorate după ce intră în vigoare legea salarizării. Ea precizează că „grila de salarizare pentru sistemul educațional este în legea salarizării” și că ministerul pe care îl conduce a stabilit doar nivelul „de la care se pleacă cu grila”. Legea salarizării ar urma să fie definitivată în această vară, mai spune Ligia Deca. 

„Pe partea de salarizare a profesorilor, ne colerăm cu legea salarizării în sistemul public. Grila de salarizare pentru sistemul educațional nu este în legea educației, este în legea salarizării, care este în elaborare, există un termen undeva în vară, dar trebuie definitivată. Ea acolo se va regăsi. Noi ce am specificat în lege este nivelul de la care plecăm cu grila, care este nivelul salariului mediu pe economie pentru debutanți”, a spus ministrul Educației, la Interviurile Digi24.ro. 

 

Salarizarea profesorilor va fi progresivă şi va avea la bază salariul mediu brut pe economie, o prevedere care va fi inclusă în legile educaţiei, anunța luni Ligia Deca. „Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educației și avem sprijinul politic al coaliției pentru o pune în practică. Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar, fie în activități de mentorat", a spus ministrul Educaţiei în conferinţa de presă în care a anunţat principalele prevederi ale noilor legi ale educaţiei.

Salarial mediu brut pe anul 2023 este de 6.789 de lei. Aceasta a precizat că în cazul cadrelor didactice care se pensionează, aceastea vor primi o primă echivalentă cu două salarii. Ligia Deca a spus că există deja un acord în coaliție pe acest subiect.

Ligia Deca a mai spus că îşi doreşte să crească calitatea în educarea iniţială a profesorilor din învăţământul primar, aceştia urmând să fie formaţi în licee pedagocice şi universităţi, scrie Agerpres.  „Încercăm să profesionalizăm cariera didactică. (...) Vom creşte calitatea formării iniţiale, corelat cu o formare continuă mai adecvată contextului. (...) Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar. Ceea ce până acum se forma doar la nivelul de învăţământ mediu acum vom forma la nivelul învăţământului superior. Profesia didactică este o profesie care necesită studii superioare”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...