Șeful SIAS, despre intervenția la scandalurile pascale: Folosim forța letală numai când nu mai este altă cale

Data actualizării: Data publicării:
incidente-micro-7-hunedoara-politie-paste-2020

Șefii Poliției Române, SIAS și Jandarmeriei Române au anunțat, luni, într-o declarație de presă ce măsuri au luat în perioada sărbătorilor pascale și modul în care au acționat, mai ales în cazul scandalurilor provocate în unele zone mărginașe din București, Pitești sau Brașov.

Inspectorul general al Poliției Române, chestor principal Liviu Vasilescu: 

Infracționalitatea din perioada sărbătorilor pascale a scăzut cu 17%, cele cu violență cu 47%. Au acționat 14.000 de polițiști, care au efectuat 848 de acțiuni, intervenind la aproape 10.000 de sesizări. Au acordat 24.000 de sancțiuni, dintre care peste 14.000 pentru nerespectarea ordonanțelor militare.

Despre cazurile aparute în spațiul public, Poliția Românăa gestionat situația operativă. La Hunedoara avem 4 arestați preventiv, la Brașov avem 8 rețineri, la București avem 11 persoane reținute. În toate aceste cazuri continuă cercetările. Au fost aplicate peste 50 de sancțiuni personelor care au participat la aceste evenimente.

Pentru cei care nesocotesc legile am un singur mesaj: toleranță zero față de faptele antisociale.

Șeful SIAS, chestor Alexandru Scurtu:

Tactica și modul de intervenție se dispun în funcție de datele de la fața locului, numărul participanților și comportamentul acestora și de numărul forțelor de ordine din zonă. Acționăm după două principii: gradualitate și proporționalitate. Folosim forța letală numai atunci când nu mai este altă cale pentru a rezolva incidentul.

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Bogdan Enescu:

În ultimele 72 de ore, Jandarmeria Română a acționat cu o medie zilnică de 8.000 de jandarmi la nivel național. Aceștia au acordat sancțiuni în valoare de 5 milioane de lei, iar 20 de autori au fost prinși în flagrant.


 

„Astăzi, 20 aprilie, începând cu ora 15:00, inspectorul general al Poliției Române, chestor principal Liviu Vasilescu, inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Bogdan ENESCU și șeful Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, chestor Alexandru SCURTU, vor susține declarații de presă”, se arată într-o informare de presă a IGPR.

În ultimele zile, dar și în prima zi de Paște, au avut loc scandaluri violente în cartiere mărginașe din București, Săcele și Ploiești. Polițiștii și jandarmii au fost nevoiți să intervină cu armamentul din dotare, iar în județul Brașov primele forțe care au fost chemate au fost nevoite să se retragă și să aștepte întăriri, după ce au picat în mijlocul unui conflict violent între vecini. Aproape la fel cum s-a întâmplat la Hunedoara, unde primele echipaje au fost depășite numeric și au preferat să se replieze, atunci când au văzut că nici focurile de avertisment nu îi impresionează pe localnicii violenți. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri