Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia până în 2027

Data actualizării: Data publicării:
Gautam Adani / Narendra Modi / Mukesh Ambani
Împreună cu prim-ministrul indian Narendra Modi (centru), miliardarii Gautam Adani (stânga) și Mukesh Ambani (dreapta) au un cuvânt greu de spus în privința felului în care India va arăta în următoarele decenii. Colaj foto: Profimedia Images

Un oraș liniștit de coastă din statul indian Gujarat a atras mai multă atenție în luna martie decât Davos și Coachella. Miliardari și vedete din toată lumea au zburat la Jamnagar, depășind capacitatea micuțului aeroport cu avioanele lor private și zborurile charter. Cu toții au venit să petreacă împreună cu cel mai bogat om din Asia, Mukesh Ambani, unul dintre cei trei bărbați care joacă un rol fundamental în procesul de transformare a Indiei într-o superputere economică, potrivit CNN.

Președintele de 67 de ani al celei mai valoroase companii private din India, Reliance Industries, a organizat o petrecere fastuoasă înainte de nunta fiului său, la care au participat 1.200 de invitați din Silicon Valley, Bollywood și nu numai. Mark Zuckerberg, Bill Gates și Ivanka Trump s-au numărat printre cele mai importante vedete care au venit.

Festivitățile au durat trei zile, timp în care staruri precum cântăreața Rihanna și magicianul David Blaine au făcut spectacol și au captat atenția întregii lumi, demonstrând încă o dată influența globală tot mai mare a lui Ambani.

Însă, Ambani nu a fost singurul miliardar indian care a participat la petrecere și care își folosește influența și averea pentru a transforma țara cu cea mai mare populație din lume.

Miliardarul Gautam Adani, fondatorul Adani Group, a fost și el invitat. Magnatul infrastructurii a șocat lumea prin ascensiunea sa fulminantă în ultimul deceniu. În 2022, el i-a furat lui Jeff Bezos locul doi în topul celor mai bogați oameni din lume pentru o scurtă perioadă.

anant-ambani-si-parintii
Mukesh și Nita Ambani împreună cu fiul lor, Anant. La petrecerea dinaintea nunții lui Anant au participat vedete precum Bill Gates, Rihanna și Mark Zuckerberg. Foto: Profimedia Images

India este pe cale să devină una dintre cele mai mari puteri economice ale secolului XXI, ceea ce va atrage mulți investitori și producători în căutarea unei opțiuni diferite de China.

Reliance Industries și Adani Group sunt conglomerate mari în valoare totală de 400 de miliarde de dolari cu afaceri importante în diverse sectoare industriale, de la combustibili fosili și energie regenerabilă și până la media și tehnologie.

Împreună cu Narendra Modi, prim-ministrul Indiei care încearcă să obțină al treilea mandat consecutiv la conducerea țării, cei trei bărbați au un cuvânt greu de spus în privința felului în care India va arăta în următoarele decenii.

„Aleea Miliardarilor” și un zgârie-nor în care locuiește o singură familie

Toată lumea din Mumbai știe cine locuiește în Antilia - zgârie-norul personal al lui Ambani și al familiei sale, care ar fi costat 2 miliarde de dolari și este dotat cu spa, trei heliporturi și o sală de cinema cu 50 de locuri. Clădirea de 27 de etaje se află pe o stradă poreclită „Aleea Miliardarilor”.

Acest gen de putere și influență a mai fost văzut și în alte țări care au trecut prin perioade rapide de industrializare. Atât Ambani, cât și Adani au fost comparați de multe ori de jurnaliști cu John D. Rockefeller, care a devenit primul miliardar american în timpul Epocii de Aur - o perioadă de 30 de ani de la finalul secolului al XIX-lea.

În timpul acelor decenii, industriașii americani au strâns averi impresionante mulțumită expansiunii rapide a căilor feroviare, fabricilor și centrelor urbane din Statele Unite. Frick, Astor, Carnegie și Vanderbilt sunt alte nume importante care au transformat infrastructura țării.

Mukesh Ambani owned Antilla/Antilia - the world's most expensive private residence, in Mumbai
Antilia, reședința cu 27 de etaje, de 1 miliard de dolari, a celui mai bogat om din India, Mukesh Ambani. Foto: Profimedia Images

În Asia, conglomerate uriașe conduse de familii bogate au dominat economia sud-coreeană timp de mai multe decenii, iar multe dintre ele, precum Samsung și Hyundai, au devenit lideri globali în producția de semiconductori și mașini.

„India se află în mijlocul a ceva prin care America și multe alte țări au trecut deja. Marea Britanie în 1820, Coreea de Sud în anii '60 și '70 și ai putea spune China în 2000”, a spus James Crabtree, autorul cărții The Billionaire Raj, despre bogații Indiei.

Adani și Ambani, noii Rockefelleri

PIB-ul Indiei în 2023 a fost de 3,7 trilioane de dolari - este a cincea economie a lumii, urcând patru locuri în timpul celor 10 ani cu Modi la conducere, depășind chiar și Marea Britanie. A avut cea mai mare creștere economică dintre toate marile economii ale lumii în perioada 2014-2023.

Unii analiști prezic că India va ajunge a treia economie din lume în 2027, când va fi devansată doar de SUA și China.

Pentru a stimula creșterea economică, guvernul lui Modi a pornit un proces uriaș de transformare a infrastructurii, alocând miliarde de dolari pentru construcția de drumuri, porturi, aeroporturi și linii ferate. Guvernul promovează masiv conectivitatea digitală, care poate îmbunătăți comerțul și viața de zi cu zi a oamenilor.

Adani și Ambani au devenit aliați cheie, în timp ce țara trece prin această revoluție tehnologică.

Reliance a fost fondată de tatăl lui Ambani, Dhirubhai, ca o firmă mică de comerț cu produse textile în 1957. În următoarele decenii, a devenit un conglomerat colosal care s-a extins în sectoarele energiei, petrochimiei și telecomunicațiilor.

Bengal Global Business Summit In India, Kolkata - 20 Apr 2022
Gautam Adani a devenit, pentru scurt timp în 2022, al doilea cel mai bogat om din lume. Foto: Profimedia Images

După moartea tatălui său și după o luptă crâncenă pentru putere cu fratele său mai mic, Ambani a moștenit principalele active ale companiei din domeniul petrolului și a produselor petrochimice. Apoi, a cheltuit miliarde transformând compania într-un gigant al tehnologiei, iar acum joacă un rol crucial în media și retail.

Ambiția și ritmul rapid de dezvoltare al lui Ambani sunt egalate doar de Adani, care a abandonat studiile universitare și conduce acum afaceri în transporturi, energie, apărare și domeniul aerospațial.

Un antreprenor de primă generație, Adani și-a început cariera în comerțul cu diamante, înainte să se implice în bursa de mărfuri în 1988, înființând o companie care a devenit mai târziu Adani Enterprises Limited (AEL), o firmă care „reprezintă miezul a tot ceea ce India încearcă să realizeze”, potrivit firmei americane de brokeraj Cantor Fitzgerald.

Cu toate că ambii miliardari au strâns o mare parte din avere din combustibilii fosili, ei investesc acum miliarde în energia curată.

Ambani și Adani sunt considerați mari susținători ai lui Modi. Legăturile prim-ministrului indian cu cei mai bogați oameni din India și ascensiunea incredibilă a lui Adani au fost criticate de mai multe ori de partidele de opoziție din țară.

În ciuda scandalurilor de corupție și acuzațiilor de fraudă, „Adani este prea mare pentru a fi ignorat și, pentru India, țara are nevoie de Adani la fel de mult pe cât Adani are nevoie de țară”, potrivit unui raport al Cantor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...