"O tragedie, ar trebui să reiau examenele". Elevii de a XII-a admiși la facultăți în străinătate, stresați că BAC-ul s-ar putea amâna

Data actualizării: Data publicării:
eleva

Posibila amânare a examenelor naționale aduce probleme uriașe pentru elevii claselor a XII-a care au fost admiși la facultăți în străinătate. Dacă greva se prelungește mai departe de săptămâna viitoare, absolvenții de liceu vor susține examenul de bacalaureat cu întârziere, ceea ce înseamnă că ar putea rata înscrierea la acele universități.  

Cererile pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat sunt incomplete. Din dosarele elevilor de clasa a XII-a lipsește cel mai important document, foaia matricolă. Din cauza grevei, elevii nu au mediile încheiate.

Riscul amânării examenului este tot mai mare, iar cei care vor să își continue studiile în afară se tem că vor rata admiterea la facultatea pe care și-o doresc, din străinătate.

Elev: Ar fi o tragedie să se întâmple asta, sperăm să nu se decaleze nimic și că rămâne totul în ordine.

Elevă: Dacă nu dau examenul de bacalaureat, trebuie să reiau examenele. Sunt stresată și chiar sper să dau bac-ul.

Reporter: Au apucat să vă încheie mediile?

Elevă: Doar la 2-3 materii.

Și ministrul Educației recunoaște că situația este critică.

Ligia Deca, ministrul Educației: "Calendarul de admitere în învățământul superior din alte state e stabilit. În aceste condiții, singura soluție realistă de a nu pierde posibilitatea de înscriere în alte sisteme educaționale este păstrarea calendarului actual de bacalaureat. Inclusiv din acest motiv e necesar să revenim la școală de săptămâna viitoare."

Andrei Nicolae, consultant educațional: "Universitățile din afară așteaptă până la 15 iunie foile matricole ale copiilor de clasa a XII-a. Pentru cei care se duc în Marea Britanie au mare nevoie de această notă la examen, iar universitățile de acolo sunt cunoscute ca fiind foarte rigide. Adică nu o să facă excepții."

Nicoleta Poendar, consilier educațional: "Dacă va fi o amânare de 2 luni categoric va apărea o problemă pentru că nu se pot înscrie la facultate fără documente la fel cum este și în țară. Frica cea mai mare e că mulți și-au plătit cazările, și au luat bilete de avion."

Din cauza grevei din 2010, peste 400 de copii au pierdut locul la universități din afară. În acest an, primii care au suferit deja de pe urma protestelor din Educație sunt elevii de clasa a șasea. În cazul lor, evaluarea națională a fost deja amânată de două ori. 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri