Olimpicii ieșeni, răsplătiți cu 23 de lei pe lună

Data publicării:
olimpici iasi

Călin are 11 ani şi cântă la pian de la vârsta de 5 ani şi jumătate. Din clasa a doua s-a făcut remarcat la concursuri atât în ţară cât şi în străinătate. Are zeci de diplome, însă meritele îi sunt răsplătite de Primăria Municipiului Iaşi cu o bursă lunară infimă: 23 de lei.

„Nu-mi sunt răsplătite cum mă așteptam toate rezultatele mele și eforturile pe care le fac. Acești bani nu sunt suficienți, dar mai completează mama”, spune Călin Calfa.

Dezamăgiţi sunt şi părinţii lui Călin. Mama lui este recunoscătoare că măcar orele de meditaţie la pian sunt gratuite, însă doar prin bunăvoinţa profesorului.

„În mod normal îi lăsam copilului acești bănuți să facă ce dorește el cu ei, dar Călin știind că noi ne zbatem în fiecare zi să adunăm bănuți cu care să putem participa la un concurs, indiferent unde este, el este un drăguț de fiecare dată și ni-i dă nouă”, afirmă Geanina Albu, mama lui Calin.

Numai la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”' sunt 75 de bursieri pentru merite deosebite. Copii se bucură însă doar de susținerea financiară a părinților.

„Sunt concursuri în care suma pe care un părinte o cheltuie este foarte mare și aici vorbesc de transport, de cazare, ne referim mai mult la concursurile internaționale”, susține prof. Dana Barnea, directorul Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi.

Bugetul alocat de primărie pentru bursele de performanţă, merit, de studiu şi sociale este de 600.000 de lei. Nu va fi majorat prea curând, aşa că vor fi căutaţi sponsori.

„Vom încerca ca toți elevii care obțin un premiu, pe lângă fonduri de la municipalitate, să fie premiați și de comunitate. 30% din bugetul consolidat al municipiului Iași se duce pe învătământ”, declară Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Ca și cum nu ar fi de ajuns că valoarea burselor este atât de mică, elevii nu au primit nici măcar suma integrală pentru anul trecut. Primăria le este datoare cu banii pentru lunile septembrie şi octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri