Preşedintele Colegiului Psihologilor: Specialiștii nu înțeleg de ce evaluarea psihologică este scoasă pentru cadrele didactice

Data publicării:
profesor cu spatele in sala de clasa
FOTO: Shutterstock

Specialiştii care se ocupă de psihologia muncii şi de psihologie organizaţională spun că sunt „surprinși” de faptul că pentru cadrele didactice a fost eliminată testarea psihologică, spune preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Edmond Cracsner.

„Din păcate, nu numai eu, psihologii în general, mai ales psihologii centraţi pe domeniul psihologiei muncii şi organizaţionale - pentru că, de fapt, paranteză fiind, evaluarea psihologică, psiho-aptitudinală a cadrelor didactice se încadrează în această zonă a psihologiei muncii şi organizaţionale - spun, psihologii din această zonă, din acest domeniu, din această specialitate privesc cu destul de multă surprindere şi nu înţeleg de ce, în acest secol, în aceste condiţii sociale, economice şi aşa mai departe, evaluarea psihologică este scoasă pentru un segment extrem de important din angajaţii în educaţie”, a declarat vineri, la Prima News, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Edmond Cracsner, citat de News.ro.

Acesta este de părere că, în momentul de faţă, „lucrurile nu sunt bine reglementate” în ceea ce priveşte testarea psihologică a cadrelor didactice.

„Există, într-adevăr, în legea educaţiei naţionale, că ar trebui, la nivel teritorial, să existe nişte comisii de evaluare formate din medici şi psihologi care să realizeze expertiza capacităţii de muncă. Şi acest lucru ar trebui pus în operă în baza unui ordin comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii, care până în prezent nu există, din câte ştiu eu”; explică specialistul.

Potrivit acestuia, un ordin comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării şi ministrului Sănătăţii, privitor la modul în care se obţine certificatul medical pentru cadrele didactice şi didactice-auxiliare din învăţământul superior arată că evaluarea psihologică ar fi posibilă în cazul în care medicul de medicină specializat în Medicina Muncii ar face o recomandare în acest sens.

„În mod normal, orice angajator, indiferent că e din zona sănătăţii, că este din zona învăţământului, din oricare altă organizaţie, ar trebui să simtă nevoia aceasta, nu cineva să impună lucrul, ci să conştientizeze faptul că o evaluare corectă şi profesională, şi medicală, şi psihologică, ar garanta o performanţă în muncă mult mai bună a angajatului. Costurile raportate la beneficii ar fi extrem de mici, deci raportul ar fi destul de echilibrat, iar rezultatele, performanţele vor fi, şi lucrurile acestea sunt demonstrate”, mai spune Edmond Cracsner.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Melania Trump, agent sub acoperire! Soţia lui Trump l-a 'făcut' imediat pe Putin, liderul de la Kremlin a...
Digi FM
Au fost căsătoriți 13 ani. Imagini rare cu Ben Affleck și fosta soție Jennifer Garner, împreună în public...
Pro FM
Soția tenorului Andrea Bocelli, imagine rară din vacanță. Fanii au reacționat imediat: „Pari atât de fericită...
Film Now
Cine este presupusul iubit al Jessicăi Alba. Actrița, surprinsă cu actorul din „Captain America” la doar...
Adevarul
Albert NBN, care a înjurat România la „Beach, Please!”, are doar 6 clase şi este fiul unui interlop din...
Newsweek
Plata CASS la pensiile peste 3.000 lei, atacată la CCR. Pot rămâne pensionarii cu pensia întreagă?
Digi FM
Moment adorabil la Wimbledon. Kate Middleton i-a cerut lui Jannik Sinner o minge semnată pentru prințul...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Teroare pe străzile din Pakistan. Momentul când un leu de companie a evadat și a atacat o mamă și doi copii
Film Now
John Goodman, de nerecunoscut după ce a slăbit 90 de kilograme în ultimii ani. Actorul, în centrul atenției...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu