ANCHETĂ A GUVERNULUI. Cheltuieli fără bază legală la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului

Data publicării:
02122012 20m 20neamtu-36451

Corpul de Control a constatat că au fost cheltuiți bani fără bază legală, în special pe deplasări în străinătate.

Totodată, Vladimir Tismăneanu ar fi vorbit la telefon de 10.000 de euro.

Potrivit concluziilor anchetei derulate de Corpul de Control al Guvernului, în perioada 1 martie 2010 – 31 mai 2012, din bugetul Institutului au fost decontate cheltuieli cu telefonia mobilă în cuantum total de 43.155 de lei preşedintelui consiliului științific, Vladimir Tismăneanu, deși acesta nu avea încheiat un contract de muncă sau un alt tip de contract în baza căruia să fi dobândit dreptul de a obține avantaje în bani sau natură.

De asemenea, în perioada 2010 - 2011, Institutul a efectuat cheltuieli din bugetul propriu de 104.988 de lei, pentru organizarea şi desfășurarea şedinţelor anuale ale Consiliului Științific, respectiv cheltuieli cu transportul, cazarea şi masa pentru Vladimir Tismăneanu şi unii membri ai Consiliului.

Corpul de Control susține că aceste cheltuieli s-au efectuat fără bază legală și prin crearea unei aparenţe de legalitate si prin eludarea legii, fiind întocmite de secretarul Consiliului Științific și aprobate de președintele executiv, referiri privind organizarea unor „acțiuni culturale” la care au participat exclusiv membrii Consiliului Științific.

„Conform referatelor justificative realizate de secretarul științific, Iacob Bogdan şi de președintele executiv al Institutului, Stanomir Ioan, în aceeași perioadă a anului 2010 (9-30 iunie) s-a aprobat proiectul intitulat <Stagiu de coordonare a activității de cercetare a IICCMER şi de finalizare a agendei științifice pentru anul 2010>, care în fapt reprezintă justificarea plăţii cazării şi a mesei, timp de 21 de zile la Vila lac 2 pentru președintele Consiliului Științific -Tismăneanu Vladimir”, se arată în raportul Corpului de Control.

În perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli în legătură cu deplasarea în străinătate a unor angajați ai Institutului în sumă totală de 170.354 de lei, deși în invitaţia ataşată la documentele justificative se specifică faptul că toate costurile vor fi suportate de organizatori sau erau acțiuni care nu aveau legătură cu obiectul de activitate al Institutului.

Secretarului științific, Bogdan Iacob, i s-au decontat cheltuieli de transport şi diurnă aferente efectuăriiunei vizite în Washington, în perioada 10 – 21 februarie 2011, în scopul „pregătirii împreună cu președintele Consiliului științific, profesorul Vladimir Tismăneanu, a întâlnirii Consiliului științific din anul 2011 şi definitivarea planului de proiecte pe 2011”, se mai arată în raport.

Potrivit aceluiași document, directorului științific Mihail Neamţu i s-au decontat mai multe deplasări în străinătate din bugetul IICCMER, una dintre acestea fiind la Boston în perioada 2 – 5 aprilie 2011.

O altă acuzație îi este adusă Ralucăi Grosescu, director al Departamentului politici publice şi parteneriate din cadrul IICCMER, care solicitat achiziția unor servicii de corectare în limba franceză a unui manuscris, care însă era deja publicat.

În concluziile raportului se mai arată că institutul nu a finalizat în 2011 niciun proiect de cercetare a istoriei regimului comunist şi nu a stabilit care au fost rezultatele concrete ale cercetărilor realizate în cursul anului.

Premierul Victor Ponta l-a eliberat pe Vladimir Tismăneanu din funcţia de preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, în 23 mai.

Ioan Stanomir: „ICCMR nu este un instutut de infractori”

Ioan Stanomir, fost director executiv al IICCR, în prezent profesor la Facultatea de Științe Politice, a precizat, la Digi24, că institutul a funcționat transparent, a fost în permanență verificat de Secretariatul General al Guvernului și a respectat întru totul legislația privind funcționarea instutuției.

În plus, potrivit lui Ioan Stanomir, suma care reprezintă nota de plată a telefonului președintelui Consiliului Vladimir Tismăneanu este singura cheltuială a statului în cazul președintelui Consiliului Științific al IICCR, care a lucrat pro bono, voluntar, fără a fi remunerat de statul român cu un salariu.

„Fiind profesor la Universitatea din Maryland nu se afla alături de noi decât o lună pe an. Astfel, era fieresc să ținem legătura în fiecare zi cu dânsul. Profesorul a lucrat pro bono și nu a primit niciun salariu, ci doar un telefon din partea statului român pentru a ține legătura cu noi”,a declarat Ioan Stanomir.

Mai mult, fost director executiv al IICCR a afirmat că vede „deplasat” interesul pe care Guvernul României îl are pentru aceste chestiuni și nu pentru activitatea Institutului, iar imaginea pe care o prezintă Guvernul prin acest raport este „distorsionată”.

Ioan Stanomir a declarat că ar fi „foarte recunoscător” Guvernului României dacă acesta ar fi imparțial față de cetățenii săi și nu ar porni la ceea ce a numit „o vânătoare de vrăjitoare”.

În privința deciziei anunțate a Guvernului de a sesiza organele de anchetă, fostul director executiv al IICCR a afirmat că, personal, ca orice cetățean care respectă legea și statul de drept așteaptă să vadă care e decizia organelor de anchetă referitoare la „nereguli imaginare”, servite publicului drept „tâlhărire”.

„Un raport tendențios, care distorsionează realitatea și eu și colegii mei, dacă e cazul, vom fi în măsură să explicăm pas cu pas ce s-a întâmplat aici”, a spus Stanomir.

Fostul director executiv al IICCR a afirmat că este conștient că este o campanie electorală, și că faptul că la conducerea IICR a fost un critic al puterii, dar s-a arătat deranjat de faptul că, nefiind un om politic sau cu ambiții politice, prin acest raport, imaginea sa publică este afectată.

„ICCMR nu este un instutut de infractori”, a conchis Stanomir.

Mihail Neamțu: „Este o vendetă personală” a lui Victor Ponta

Mihail Neamțu, fost director științific IICR, candidat la alegerile parlamentare din partea Forței Civice, parte a Alianței România Dreaptă (ARD), a explicat, la Digi24, că toate deplasările sale au fost documentate și aprobate de conducerea instituției.

În plus, Mihail Neamțu susține că aceste alegații nu pot fi desprinse de contextul electoral, fiind candidat al opoziției, dar și de „problema personală” pe care Victor Ponta o are cu el, din moment ce, în urmă cu câteva luni, a depus o plângere penală împotriva premierului, sub acuzația de săvârșire a unui plagiat.

„Este o vendetă personală”, a declarat Mihail Neamțu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri