În noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, trecem la ora de vară 2025. Dormim mai puțin cu o oră deoarece, în urma schimbării, ora 3:00 devine ora 4:00. În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial.
Conceptul de schimbare a orei a fost instituit la începutul secolului al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a combustibilului necesar (în special cărbunele consumat pentru iluminat) pentru menținerea luminii artificiale. Practica a fost adoptată rapid în Marea Britanie și alte țări europene precum Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Olanda sau Portugalia.
În noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, trecem la ora de vară 2025
România a instaurat acest sistem, trecerea la ora de vară, în 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară și a fost reintrodusă schimbarea din 1932 până în anul 1939.
Pe atunci, se trecea la ora de vară în prima duminică a lunii aprilie, iar în prima duminică a lunii octombrie se făcea trecerea la ora de iarnă. Între 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent pentru România, iar din anul 1943, această practica a fost suspendată.
Din 1979, s-a revenit la acest procedeu în țara noastră. Convenţia a fost semnată prin ordonanţă guvernamentală, iar orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.
La nivel internațional, sunt state care au renunțat la acest obicei de schimbare a orei
Se trece la ora de iarnă sau vară, la nivel internațional, în aproximativ 60 de țări, inclusiv în America de Nord, însă sunt și multe alte state membre care au renunțat să mai aplice măsurile referitoare la schimbarea orei. Printre ele sunt: Islanda, China, Rusia, Belarus și Turcia.
Odată cu schimbarea orei apare și privarea de somn
“Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, deoarece apare privarea de somn de o oră, iar asta poate cauza oboseală, dificultăți de concentrare și dificultăți în a ne trezi dimineața pentru a începe programul obișnuit.
Recomand să schimbați ora ceasurilor pe care le folosiți (cele care nu se ajustează automat), în seara de dinaintea apariției acestei schimbari de oră. Organismul uman se adaptează după, cel mult, o săptămână la ora nouă, dar acest lucru nu trebuie să ne îngrijoreze prea mult”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie.
Editor : C.S.