Cazul fetei incendiate. O tragedie petrecută sub ochii familiei redeschide vechi răni

Data actualizării: Data publicării:
Casa din comuna Dârvari, jud. Mehedinți, unde a fost incendiată fata de un criminal în serie eliberat
Casa din comuna Dârvari, jud. Mehedinți, unde a fost incendiată fata de un criminal în serie eliberat Foto: captură TV

Un caz care a cutremurat România în ultimele două zile - tânăra de 17 ani care a fost incendiată de un criminal care deși curmase în trecut viețile a cinci oameni, era în libertate - readuce în amintire poate cele mai dureroase evenimente din România ultimilor ani: modificarea legilor justiției, Caracal și Colectiv.

Statul a eșuat din nou în privința protecției cetățenilor. Bărbatul condamnat la închisoare pe viață a fost eliberat pentru bună purtare: „Perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului”, a spus instanța anul trecut motivând eliberarea. Acesta ceruse de 9 ori să iasă din închisoare.

Tânăra ceruse ajutor autorităților cu câteva zile înainte de cumplita tragedie, reclamând că a fost violată, o faptă care, spun autoritățile, nu s-a confirmat. A fost plasată totuși într-un centru de asistență socială, însă a fost scoasă de acolo chiar de familie, deși familia știa că fata are probleme cu fostul deținut. Însuși tatăl fetei a povestit la Digi24 că acestea i-a hărțuit copila.

În plus, fostul deținut era monitorizat de poliție, pentru că venise din Olanda și era în autoizolare. Cu toate acestea, a putut ieși nestingherit pentru a veni să-i dea foc fetei. 

Victima este internată acum la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală cu arsuri pe 90 la sută din suprafața corpului. Este în stare foarte gravă și respiră cu ajutorul aparatelor. Asta, după ce a fost purtată deja prin alte două spitale, iar venirea la București a fost amânată pentru 24 de ore, pentru că România în continuare nu are paturi suficiente pentru marii arși. A fost nevoie de intervenția ministrului sănătății.

O tragedie petrecută chiar sub ochii familiei

Tatăl adolescentei incendiate îi cunoștea trecutul făptașului. Cei doi erau chiar prieteni și au mers împreună la muncă în Olanda.

- A fost și el cu mine aici la muncă și a plecat, a stat patru zile. Eram prieteni de familie, el a fost pușcăriaș.

- Îl cunoșteați de mult timp ?

- Un an, niciun an.

- Și cum s-a comportat în perioada aceasta?

- S-a comportat foarte bine, am fost prieten cu el, ne-am împrietenit, a venit la mine, l-am pus la masă!

Tatăl fetei mai spune că problemele au început în timp ce el era în Olanda și fostul deținut în țară. Tânăra depusese plângere la poliție.

„El o tot suna pe fată. El a avut două conturi de Facebook și o suna pe fată. Mă suna fata, măi, tată, ce fac cu ăsta, că mă sună, să ma duc la el și nu știu ce. Și el acum a vrut să se răzbune pe fiica mea că l-a dus la poliție”, a povestit tatăl fetei.

După ce a incendiat-o pe fata de 17 ani agresorul s-a făcut evăzut pe ușa din spate. Vecinii au auzit țipetele fetei și au scos zeci de găleți de apă dintr-o fântână din apropiere pentru a încerca să potolească flăcările.

Fata mai are un frate mai mic, care a fost martor la întreaga scenă. Bunica avea grijă de copii.

Mama lor plecase de acasă când ei erau mici.

Fostul deținut devenea brusc violent, povestesc localnicii

Localnicii din Dârvari povestesc că fostul deținut care a incendiat fata devenea brusc violent.

„Și fetele, învățate: Sărutmâna! El a scos cuțitul de la brâu: De unde mă cunoașteți? Și au sărit băieții ăia: Băi, lasă, că la noi aicea așa se respectă lumea!” - a povestit o vecină.

„Trebuia să nu îi dea drumul deloc”, spune un tânăr din comună.

- Ziceați că v-a amenințat copilul?

- Da! spune un alt localnic.

- Și ce-a zis?

- Că mă omoară și pe mine, și pe ala, povestește bărbatul. 

Motivul eliberării unui criminal în serie

Bărbatul a comis cinci crime: a omorât trei grăniceri și o familie, soț și soție. A fost condamnat la închisoare pe viață și a ispășit 25 de ani din pedeapsă. A cerut să fie eliberat de nouă ori și de fiecare dată cererea lui a fost respinsă.

În final, a reușit să își câștige libertatea pentru bună purtare. S-a stabilit că s-a reabilitat și că poate face din nou parte dintr-o comunitate.

„Instanța de control judiciar apreciază că perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului și că acesta, prin participarea activă la programele desfășurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială, funcțiile de exemplaritate și eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite în cazul său”, se arată în motivarea Tribunalului Mehedinți.

„România încă se luptă cu sine însăși să se convingă că există pe această lume criminali de nereabilitat. Drept urmare, legea noastră penală, prin varii artificii și prin varii lacune, dă teoretic voie unei persoane care și-a ispășit o parte din pedeapsă și dacă beneficiază de o comisie favorabilă, de raporte favorabile din retenție, îi dă voie să fie eliberată. Asta pentru că la partea procesului de evaluare a riscului de recidivă noi încă suntem, și funcțional, la un nivel, să îi spunem, vechi tehnologic sau depășit tehnologic sau complet inapt” , spune Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Autorul cumplitei fapte a fost arestat pentru 30 de zile pentru tentativă de omor.

Citiți și: Cum a fost posibilă eliberarea criminalului care a incendiat fata din Mehedinți? Judecător: „Avem o problemă mare”

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri