Șoigu se teme de influența SUA în Asia și spune că Rusia și aliații ar trebui să-și intensifice exercițiile militare în regiune

Data publicării:
serghei șoigu
Șoigu (foto) susține că principala amenințare din Asia Centrală vine din partea „grupurilor teroriste radicale situate în Afganistan”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia și aliații săi din Asia ar trebui să extindă exercițiile militare comune, deoarece se confruntă cu o amenințare directă din cauza încercărilor Statelor Unite de a-și extinde influența de securitate în regiune, a declarat vineri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Șoigu a făcut aceste declarații la o întâlnire a Organizației de Cooperare de la Shanghai (OSC), un grup de securitate care include Rusia, India, China, Iran, Pakistan, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan și Tadjikistan, scrie Reuters.

„Cred că toți cei prezenți împărtășesc opinia că desfășurarea infrastructurii militare în regiune de către Statele Unite și aliații săi este inacceptabilă”, a spus Șoigu. „Asemenea intenții trebuie privite ca o amenințare directă la adresa stabilității în spațiul OSC.”

Statele membre ale OCS ar trebui să extindă sfera și geografia exercițiilor lor militare, a spus el la întâlnirea din capitala kazahă Astana.

Discursul său a evidențiat intenția Rusiei de a consolida legăturile militare cu partenerii din Asia și de a rezista oricărei erodari a influenței sale acolo, în ciuda presiunii intense pe armata rusă în războiul pe care îl duce de mai bine de doi ani în Ucraina.

În Rusia, însă, poziția lui Șoigu este controlată mai mult decât de obicei după arestarea unuia dintre adjuncții săi săptămâna aceasta într-un scandal de luare de mită, o evoluție care amenință să-l slăbească politic.

În discursul său, el a acuzat grupul de dialog QUAD și alianța militară AUKUS, conduse de SUA, că încearcă să remodeleze structura de securitate din Pacific pentru a se potrivi lor și a spus că se exercită o presiune tot mai mare asupra Chinei asupra Taiwanului.

Șoigu a spus că principala amenințare din Asia Centrală a venit din partea „grupurilor teroriste radicale situate în Afganistan”. El a spus că Statele Unite lucrează pentru a restabili influența în regiunea pe care a pierdut-o după retragerea trupelor sale din Afganistan în 2021.

Militanții Statului Islamic și-au revendicat responsabilitatea pentru uciderea a peste 140 de oameni într-o sală de concerte de lângă Moscova luna trecută, iar Statele Unite au declarat că rețeaua afgană a grupului a fost cea care a planificat atacul. Șoigu a repetat afirmația Rusiei că Ucraina a fost în spatele ei, o acuzație pe care Kievul a negat-o și pe care Washingtonul spune că este o prostie.

Șoigu a spus că consilierii străini ajută Kievul să pregătească acte de sabotaj pe teritoriul Rusiei și că Ucraina folosește arme occidentale pentru a ataca infrastructura civilă rusă. El nu a oferit dovezi care să susțină afirmațiile sale.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri