Farmville pe banii UE. Ferme de vaci fictive, încasări ilegale de o jumătate de milion de euro

Data publicării:
vaci

Cei opt presupuşi fermieri au încasat subvenţiile pentru vacile fictive începând cu 2010. S-au bazat pe o hibă din legislaţie, care prevedea ca banii să fie plătiţi doar în urma unei declaraţii pe proprie răspundere.

Timp de trei ani, opt persoane au încasat subvenţii din fonduri europene pentru aproape 1.900 de bovine, însă acestea erau doar pe hârtie. Prejudiciul este de jumătate de milion de euro.

Au obţinut banii uşor pentru că au primit aviz de la un medic veterinar. Oficialii din Primărie susţin însă că vacile nu au existat niciodată.

„Nu cred că au existat, cel puţin de vreo 26 de ani de când sunt secretar, de prin '87 şi până acum, nu am auzit de un număr aşa mare de animale. În ultimul recensământ agricol, în comuna Giurgeni, erau 4-500 de bovine”, a afirmat Georgeta Copilău, secretar general Primăria din Giurgeni.

Autorităţile dau acum vina una pe alta.

„APIA este o agenţie plătitoare, plăteşte pe documente. Numărul de animale, eligibilitatea animalelor sunt puse la dispoziţie printr-o aplicaţie de către ANSVSA”, a spus directorul adjunct de la APIA Ialomița.

Chiar dacă veterinarul a girat pentru falşii fermieri, Direcţia Sanitar-Veterinară spune că nu au niciun amestec în această problemă.

„Nu era în grădina mea. APIA are o legislaţie a ei, să-şi pună treburile la punct şi să controleze”, s-a apărat directorul DSV Ialomița.

În plus, nimeni nu ştie cine sunt cei opt: n-au nicio proprietate în zonă, iar de fermă nici nu poate fi vorba. Potrivit unor localnici, beneficiarii ar locui la Constanţa şi Tulcea.

Cei opt oameni care au încasat subvenţii şi veterinarul care a dat cerificatele pentru animale nu sunt de găsit.

Presa locală scrie că trei dintre proprietarii animalelor fictive au contestat decizia de anulare a subvenţiilor în instanţă şi susţin că au obţinut legal banii de la Uniune. Cazul este cercetat de Poliţia din Ialomiţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri