JURNALUL DE SEARĂ. Regionalizarea supără baronii locali

Data publicării:
11022013 20dragnea-48886

Vicepremierul spune că Executivul nu are încă un proiect final de regionalizare, că doar pe internet anumiți oameni, mai mult sau mai bine intentionați, prezintă documente finale despre reîmpărțirea administrativă a României.

Digi24 a descoperit, însă, că proiectul regionalizarii prezentat în campania electorală este încă postat pe site-ul PSD.

Liviu Dragnea a încercat să-i liniștească pe baronii locali. El spune că regiunile vor avea mai multe capitale.

„Am mai văzut la televizor războiul capitalelor. S-au aruncat nişte hărţi pe televizor şi o grămadă de specialişti în datul cu părerea. Vorbesc unde să fie capitala. Nu acesta este subiectul principal. Pot să le spun că va fi o capitală administrativă într-o regiune, dar celelalte capitale ale celorlalte judeţe vor avea nişte structuri regionale. Practic, putem vorbi de mai multe capitale”, a spus Liviu Dragnea.

„Câte regiuni vor fi? Nu s-a stabilit încă. S-a stabilit doar pe internet. Sunt tot felul de indivizi care stabilesc pe internet. Nu există până acum finalizat un proiect. Există argumente pentru un număr de regiuni sau altul. Trebuie făcută o analiză serioasă, să vedem dacă rămâne actualul număr de regiuni, care sunt riscurile dacă vrei să modifici de la 8 la 9 la 10, la 12. Va fi în perioada următoare o inflație de proiecte de regionalizare. Sunt tot felul de oameni interesați, mai mult sau mai puțin bine intentionați, care încearcă să inducă un anumit de desen al regiunilor, cu anumite reședințe, anumite competențe pentru regiuni”, a spus Dragnea.

Kelemen Hunor propune o reorganizare cu 12-13 regiuni

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că dacă Executivul USL va menţine structura existentă de opt regiuni, reforma adminstrativă a României va fi sortită eşecului. Liderul UDMR propune, în principiu, o reorganizare cu 12-13 regiuni..

„Orice reorganizare a regiunilor de dezvoltare trebuie să ţină cont de cetăţean şi de dezvoltarea judeţelor, de dezvoltarea regiunilor mai mici. În 1997-1998 a fost o greşeală forma actuală de reorganizare a regiunilor de dezvoltare economică, a fost un eşec. Cele opt regiuni nu corespund realităţilor din societatea românească în niciun fel. Există discrepanţe uriaşe între judeţe din punct de vedere economic şi social, a crescut diferenţa de dezvoltare între judeţele din interiorul regiunilor de dezvoltare”, a explicat liderul UDMR.

Adomniței: Proiectul să se bazeze pe opiniile primarilor

Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniței, atrage atenția că proiectul reformei administrative a României trebuie să se bazeze pe opiniile primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene. Declaraţia sa vine după ce vicepremierul social-democrat Liviu Dragnea a spus că noile structuri administrative trebuie înfiinţate până în decembrie 2013, astfel încât să putem absorbi bani europeni.

„Eu nu simt nicio apăsare, nicio presiune că trebuie să fim cât mai aproape de 2014, că trebuie să facem totul pe fast-forward. Vorbim despre cea mai importantă reformă, sperăm noi descentralizare, nici cu viteze, nici sub imperiul unei date anume. Trebuie să definim foarte clar ce este regiunea, din ce se finanțează, la ce tipuri de proiect se adresează regiunea”, a mai spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri