NEWS ALERT. Guvernul va sesiza DNA privind atribuirea contractelor pentru autostrăzi

Data publicării:
6 2012vladescu-37225

Dan Vlădescu, președintele ANRMAP, a făcut declarații azi în legătură cu rezultatele controlului derulat la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, instituție aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare de 200.000 de lei, pentru neregulile constatate.

Dan Vlădescu a adăugat că ANRMAP va sesiza Direcția Națională Anticorupție și Consiliul Concurenței în legătură cu atribuirea unor contracte.

„Există suspiciuni de fraudă, dar și de înțelegeri anticoncurențiale din partea operatorilor economici care au fost implicați”, a spus Dan Vlădescu.

Printre neregulile constatate se numărăr impunerea unor cerințe minime de calificare restrictive, utilizarea altor criterii de calificare decât a celor legale, încălcarea principiului transparenței care trebuie să fie reprezentativ pentru achizițiile publice, a exemplificat președintele ANRMAP.

Foarte multe nereguli au fost găsite privind atribuirea contractului pentru realizarea tronsonului Arad - Nădlac, câștigat de un consorțiu de firme, printre care și Romstrade, firma omului de afaceri Nelu Iordache, arestat preventiv pentru corupție.

Trăilă: Se încearcă să se inducă ideea ca factorul politic a determinat astfel de suspiciuni de fraudă

Fostul președinte al ANRMAP, Cristian Trăilă, a declarat, pentru Digi24, că în perioada 2009 - 2011 au fost numeroase controale în ceea ce privește CNADNR, iar cele mai multe amenzi au fost acordate companiei Romstrade.

„Prin urmare, nereguli au existat și aici, nu e neapărat o problemă a factorului politic. Există o convenție frauduloasă între funcționarii publici din acele instituții și reprezentanții operatoriloreconomici”, a declarat Trăilă.

Aceasta a menționat că și în 2010 și 2011 a fost sesizat Consiliul Concurenței.

Trăilă a adăugat că, în perioada 2009 - 2011, pe partea de control ANRMAP a dat amenzi în valoare de patru milioane de euro. Atunci au fost constatate abateri în ceea ce privește procedurile de achiziție publică.

De ce a ieșit acum guvernul Ponta în acest moment cu acest raport de control mi se pare evident. Suntem în campanie electorală, se încearcă să se inducă ideea ca factorul politic e cel care a determinat astfel de suspiciuni de fraudă, ceea ce mi se pare o manieră total neprofesionistă, ca să nu o numesc altfel”, a susținut fostul președinte ANRMAP.

Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu îl dă în judecată pe prim - ministrul Victor Ponta, pentru afirmaţii calomnioase la adresa sa.

Premierul a declarat în urmă cu câteva săptămâni că Anca Boagiu este vinovată de blocarea banilor eurpeni pentru tranporturi pentru că a acordat în mod ilegal contractul pentru autostrada Nădlac-Arad omului de afaceri Nelu Iordache.

În acelaşi timp, fostul ministru de la Transporturi a declarat la Jurnalul de Seară de la Digi24 că a depus şi un denunţ împotriva premierului pentru acţiuni împotriva economiei româneşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri