OMS cere, pentru prima dată, studii amănunțite despre substanțele din produse uzuale

Data publicării:
07032013 20substante-53489

Tot ce ne înconjoară conține substanțe chimice. De la recipientele în care păstrăm mâncarea, la aparatele cu care o preparăm. De la obiectele și produsele de curățenie, a căror etichetă nu o citim, de la plasticul pe care îl atingem și alimentele pe care le cumpărăm din magazine. Specialiștii au identificat peste 800 de chimicale capabile să ne facă rău. Acesta este tributul pe care trebuie să-l plătim pentru a duce o viață confortabilă.

Prea puţine dintre substanţele chimice au fost supuse unor teste care să arate clar cum este afectat organismul uman de folosirea lor. Avertismentul vine chiar din partea specialiştilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Medicii au constat însă de mult că sistemul endocrin este cel mai vulnerabil în faţa expunerii la anumite substanţe chimice.

De-a lungul anilor, DDT-ul, de exemplu - un insecticid folosit pe scară largă - a fost complet interzis. La fel s-a întâmplat, mai recent, şi cu Bisfenol A, o substanţă ultilizată la fabricarea maselor plastice.

„Produc în mod special tumori hormon dependente, cum ar fi cancer de sân, cancer de prostată, pot să influențeze dezvoltarea sexuală a copilului, să genereze malformații, giencomastie, adică apariția sânilor la băieți”, a explicat Diana Păun, medic endocrinolog.

În magazine sau la piaţă e greu să eviţi produsele care conţin compuşi periculoşi, de vreme ce pe etichete nu apar în detaliu substanţele chimice folosite. În plus, lumea se uită mai degrabă la preţ şi mai puţin conţinut.

Pentru prima dată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut să se facă studii care să arate care este impactul real al utilizării pe scară largă a acestor produse. Însă până când vor apărea primele rezultate, va trebui să facem slalom printre rafturi şi printre produse, în speranţa că etichetele ne vor ajuta să alegem produsele care să nu ne pună în pericol sănătatea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri