PORTRET. Ce-și dorește președintele de la viitorul premier

Data publicării:
07122012 20m 20base 20profil 20premier-37440

Șeful statului a detaliat astăzi, în conferința de presă susținută la Palatul Cotroceni, care sunt principalele sale așteptări de la persoana pe care urmează să o desemneze la coducerea Guvernului după alegerile parlamentare din 9 desembrie.

Potrivit președintelui Traian Băsescu, viitorul premier trebuie să fie un proeuropean şi un proatlantist, fără ca acest aspect să exclusă relaţia cu Rusia sau China.

„Domiciliul acestei ţări este în UE şi NATO, aici ne construim prosperitatea. Mi-aș dori ca primul ministru să aibă un profil proeuropean, proatlantist, pentru că acestea sunt interesele naționale vitale ale României”, a subliniat șeful statului.

„Mi-aş dori ca cel pe care îl voi desemna pentru funcţia de prim-ministru, dar şi pe cei pe care partidele îi vor propune să fie o personalitate care să fie loială interesului naţional, pe care să îl aşeze deasupra intereselor de partid şi de grup, fie ele şi de grup mediatic”, a spus președintele.

„Adică valorile europene să fie un mod de viaţă pentru acest politician”

„În sfârșit, prin toată activitatea lui, aş vrea ca cel care va deveni premier să fie un om care a susţinut respectarea principiilor Constituţiei, a principiilor statului de drept şi a principiilor care funcționează din punct de vedere politic în UE. Adică valorile europene să fie un mod de viaţă pentru acest politician care va dori să fie primul ministru al României”, a conchis Traian Băsescu.

Șeful statului a subliniat un alt aspect asupra căruia se va gândi la desemnare, și roagă și partidele să se orienteze pe aceste criterii: „Să nu aibe vulnerabilități, adică să nu se fi prezentat ca fiind ceva și el să fie altceva, să nu aibe lucruri ascunse în propriul lui CV, să fie un om despre care să știm tot sau aproape tot, atât cât trebuie să știm pentru a avea încredere în el”.

„Un om în viața căruia să nu fie umbre, lucruri ascunse sau minciuni”

Președintele a subliniat că nu se referă la detalii din familia acestei persoane sau din viața lui privată, „dar să fie un om în viața căruia să nu fie umbre, lucruri ascunse sau minciuni în autodefinirea lui, pentru că aici avem un risc major când despre un politician nu se știe tot, mai ales lucruri despre care crezi că nu ar fi plăcute pentru opinia publică, că nu ți-ar aduce voturi, acel politician devine șantajabil și aș vrea să avem un prim ministru care prin ceea ce spune în CV-ul lui să fie imbatabil. Să nu fie nici plusuri și nici minusuri în transmiterea către populație a adevărurilor despre el”.

„Aș vrea să fie un politician care să rupă puțin filmul urât în care ne aflăm. Adică să fie un politician care, aflat în fruntea Guvernului, să poate să prezinte garanții că în România nu se vor mai întâmpla derapaje de la statul de drept, abuzuri, orientări neclare, care e direcția de mers a României – vest, est, Asia... Deci aș vrea să fie un prim ministru care să inspire încredere partenerilor europeni și partenerilor transatlantici”, a subliniat Traian Băsescu.

„Un om cu experiență în administrația centrală”

„Nu e lipsit de importanță acest lucru. În perioadă de criză, încrederea că un Guvern respectă valorile democratice este de natură să aducă parteneriat și solidaritate, iar România are nevoie de solidaritatea și parteneriatul partenerilor ei, nu are nevoie de izolare, nu are nevoie de marginalizare, pentru că nu vom ieși ușor din criza economică. Ar fi extraordinar de bine dacă prin prezența sa noul prim ministru ar genera reacții de genul: În regulă, a fost un episod întâmplător, dar primul ministru care a venit acum în fruntea Guvernului României este un om în care putem avea încredere”, a subliniat șeful statului.

„Sigur, el nu poate veni de nicăieri, acest prim ministru, el trebuie să vină dintre cei aleși în această campanie, trebuie să aibă capacitatea să realizeze o majoritate în Parlament, trebuie să dea răspuns, prin programul pe care îl propune Parlamentului, realităților economice și sociale ale României, dar și realităților politice”, a conchis Traian Băsescu.

Ultima mențiune a șefului statului a fost: „M-aș bucura mult dacă viitorul prim ministru ar fi și un om cu experiență în administrația centrală, să mai fi trecut printr-un Guvern, să mai fi condus vreun minister, vreo structură la nivel național”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri