Se caută ingineri. Companiile auto și IT oferă 500 de joburi pentru specialiști

Data publicării:
targ joburi tm 1

„Ar fi foarte bine dacă aţi învăţa germana”. Acesta este primul sfat primit de Gabriel Ștefănescu de la angajatorii străini. Absolvent de Politehnică, tânărul s-a oprit la standul unei mari companii auto pentru că visează la un job în domeniul asigurării calităţii, în ţara vecină.

Până acum am avut doar joburi în străinătate, în ţară nu am încercat, şi îmi doresc în Ungaria”, explică Gabriel Ștefănescu.

Compania Audi, care are în Ungaria în jur de 10.000 de angajaţi, recrutează atât ingineri, cât şi studenţi pentru stagii de practică şi oferă salarii de două ori mai mari decât cele din România.

În România sunt universităţi tehnice foarte bune, iar industria auto merge bine. De asemenea, foarte mulţi oameni de aici vorbesc foarte bine maghiara”, spune Csongor Takacs Udvari, reprezentantul unei companii auto din Ungaria.

Peste 500 de posturi de experţi IT şi ingineri au fost oferite la târgul de joburi de la Timişoara.

Avem nevoie de forţe proaspete în IT, programare, financiar, quality”, spune inginerul Paul Ionescu, de la compania Hella.

Mulţi români se angajează într-o companie germană, învaţă limba germană, învaţă cum funcţionează o astfel de companie, iar apoi pleacă în Germania. Mă bucur de fiecare dată pentru ei, pentru că este o oportunitate de carieră foarte bună", spune și Valerian Laval, director comercial la Dräxlmaier.

E mai greu să găsim oameni suficienţi, cu experienţă, acum cererea pe IT e mai mare decât oferta, sunt companii noi care vin pe piaţă şi îşi doresc candidaţi cu 2-3 ani de experienţă”, explică Silvia Mancoş, consultant în resurse umane.

Potrivit unui studiu, salariul mediu lunar al unui software architect în România este de 2.600 de euro, cel al unui team leader ajunge la 1.800 de euro, iar un software developer senior câştigă, în medie, 1.600 de euro. La aceste salarii, angajatorii adaugă o serie de beneficii.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, declara în urmă cu două zile, la Digi24, că tinerii ar trebui să se orienteze spre învățământul tehnic și că pe piața muncii se caută ingineri.

Încerc să le sugerez tinerilor să se îndrepte către învăţământul tehnic, pentru că, iată, cu fiecare ofertă de locuri de muncă, se cer din ce în ce mai mulţi ingineri, mecanici, proiectanţi. Dacă în anii anteriori se cereau 2, 3, maxim 5 ingineri, acum avem aproape 1.200 de cereri pentru specializări tehnice”, a explicat ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri