Exclusiv Stare de alertă prelungită la Praid. Ce spune ministrul Economiei despre devierea pârâului Corund

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - BRIEFING - 21 NOI 2024
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan. Foto: Inquam Photos / George Călin

Starea de alertă a fost prelungită la Pride cu încă 30 de zile. Salina este încă inundată, iar riscul prăbușirii acesteia este unul foarte mare. Autoritățile lucrează la proiectul de deviere a pârâului Corund și caută o zonă pe care să o transforme într-un lac artificial unde să fie evacuată apa sărată din mină. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat la Digi24 că în momentul de față datele sunt prelucrate de către cei mai buni specialiști din România și din toată Uniunea Europeană „pentru a avea o viziune foarte clară asupra geomorfologiei minei și asupra scenariilor următoare”.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

„În momentul de față se lucrează atât la la devierea albiei râului, cât și a întregului volum de apă. Sunt acolo utilajele, sunt oameni, se lucrează în două schimburi, se livrează acele țevi care vor prelua întregul curs de apă pentru a bloca intrarea apei în mina veche. De asemenea CEO, specialiști internaționali din Germania, din Spania, din Olanda și Ungaria, împreună cu specialiștii români lucrează pentru a veni cu niște scenarii pe masa decidenților. Din datele preliminarii pe care le avem până acum putem să spunem că în urma analizei, zone cu sufuziuni, a scenariilor morfologiei geologică din zonă, cel mai sumbru scenariu, n-ar trebui să aibă loc un eveniment cataclismic”, a declarat ministrul Economiei.

Mina veche ar fi surpată doar parțial

Bogdan Ivan a spus la Digi24 că din datele care există până acum surparea minei vechi ar fi parțială și că oamenii sunt în afara pericolului. 

„Au mai apărut în cursul zilei trecute niște sufoziuni de mici dimensiuni, trei dintre sufoziunile vechi s-au extins, dar ce e foarte important e că în momentul de față oamenii sunt în afara pericolului, se lucrează la remedia pe cât posibil situația deja gravă și așa cum ați spus-o și dumneavoastră, se caută o locație în situația în care va fi posibil ca apa sărată să poată să fie eliminată până la anumit nivel, să caute o locație în care ea să fie deversată, să creem o nou tracție turistică într-un lacerat. Dar după toate acestea, după ce vom avea o expertiză foarte clară cu scenarii din partea specialiștilor care vor pune pe masa decidenților variantele de lucru, așa că și până atunci, noi ne pregătim inclusiv pentru acest scenariu”, a declarat acesta.

Senzori speciali cartografiază zona

Ministrul Economiei a spus că dronele nu au putut avansa mult în subteran din cauza salinității crescute, dar că au fost mutați niște senzori speciali care sunt conectați la satelit pentru a cartografia zona.

„Din nefericire, deocamdată, pentru că e o cantitate foarte mare a concentrației de sare, (dronele) au intrat în schimb într-un puț pentru a cartografia termic, modul în care arată dinamica salinei. De asemenea s-au mutat niște senzori foarte speciali care sunt conectați inclusiv la un satelit pentru a cartografia zona, pentru a vedea activitate seismică din zona Salinei noi din Pride. Și, în momentul de față, datele sunt prelucrate de către cei mai buni specialiști din România, așa cum v-am mai spus, și de către cei mai buni specialiști din toată Uniunea Europeană pentru a avea o viziune foarte clară asupra geomorfologiei minei și asupra scenariilor care pot de asemenea să sprijine în scenariile următoare, adică că scoatem apa, când scoatem apa, cât din apă scoatem. Va mai fi sigură mina să intre în zona turistică, nu va mai fi, depinde de expertiza acestor experți”, a spus ministrul.

Termen limită pentru devierea pârâului Corund

Referitor la salvarea zonei turistice a minei, Bogdan Ivan a subliniat că acest lucru depinde de expertiza care se realizează în acest moment, iar în ceea ce privește devierea pârâului Corund, acesta a declarat că termenul limită este 1 iulie.

„Termenul limită este 1 iulie se lucrează și s-a lucrat și în aceste zile zi lumină, fie că a fost sâmbătă, duminică și așa se va face. Până la finalul lunii iunie se lucrează în două schimburi cu utilaje, cu muncitori foarte mulți pe șantier că tot ceea ce înseamnă acele țevi corugate care trebuie să preia întregul flux al apei din râul Corund și și de asemenea tot acest proces este unul care în momentul de față încumbă și specialiști ai Apelor Române, pentru că ne interesează foarte mult ca tot ceea ce înseamnă calitatea pe care iese mai departe în aval de mină să nu fie una cu salinitate foarte mare și ei au instalat două praguri și în amonte și aval, cei de la Apele Române, pentru a ne asigura că vom avea o scădere a salinității, lucru care s-a dovedit eficient în urma analizelor prelevate în această dimineață”, a mai spus ministrul Economiei.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soţia lui Mihai Leu, dezvăluire cutremurătoare! Ce s-a întâmplat chiar înainte să moară: 'I-am zis să se...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Declarațiile Chinei care i-au șocat pe oficialii UE. De ce nu dorește Beijingul o înfrângere a Rusiei în...
Newsweek
Bolojan anunţă data exactă la care va desființa pensiile speciale de 25.000 de lei. La cât ajung?
Digi FM
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Plajele din Australia, invadate de vietăți bizare. Valul de căldură a transformat marea într-un coșmar
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...