T. Băsescu: V. Ponta e decis să pună sub control audiovizualul. O face mai brutal decât A. Năstase

Data publicării:
traian basescu presidency 9 sept-1

Cele mai importante declarații:

„Mai întâi, acordul de colaborare instituțională cu premierul. Am constatat că el a fost încălcat consistent de premier în domenii ca politica externă, independența justiției, statul de drept. De aceea am decis ca înainte de orice altă măsură să declanșez mecanismul de consultare care e prevăzut în acordul de cooperare instituțională, așa că mâine vom începe discuțiile la nivel tehnic pentru o analiză pe punctele pe care le-am enunțat ca fiind încălcări grave ale acordului”

„Dincolo de ceea ce se știe public - cum ar fi declarațiile despre Kosovo, care au ieșit din politica României privitoare la Kosovo, sau în problema siriană, declarațiile fulminante ale premierului, iar acum Bashar stă la masă cu SUA și Rusia să rezolve problema... Acele declarații gen Guvern criminal, ilegitim, făcute de Ponta ne-au produs prejudicii. Sunt multe alte exemple nepublice, ce trebuie clarificate”

„Articolul 81 aliniatul 3 este un articol discriminatoriu care vizează procedurile strict pentru audio-vizual. Articolul 16, alineatul 1 spune că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi discriminări. În aceste televiziuni şi radiouri care sunt în insolvenţă lucrează cetăţeni. Planul de reorganziare nu face decât să aducă structurile din audio-vizual în situaţia de faliment, în mod direct. Aceste întreprinderi trăiesc din publicitate. Faptul că televiziunilor şi radiourilor li se aplică un regim discriminatoriu mă face să presupun că […] Ponta este hotărât să pună sub control audio-vizualul. O face mult mai brutal decât Adrian Năstase”.

Nu vreau să pozez într-unul care se pupă cu televiziunile şi radiourile. Am avut conflicte câte n-a avut niciun politician, dar de aici şi până la a discrimina în procese economice de insolvenţă care aveau ca obiectiv să le readucă pe linia de plutire... Faptul că tu iei măsuri să le scufunzi mi se pare un pas uriaş în afara liniilor democratice. [...] Nu cumva ţinta, dincolo de puzderia de radiouri şi televiziuni care se află în insolvenţă prin teritoriu, nu cumva se ţinteşte TVR-ul? Articolul 83 alineatul 3 este un articol care discriminează prin radiourile şi televiziunile prin această ordonanţă. Dacă avocatul poporului nu ar fi atât de îndatoritor faţă de Guvern, cred că ar trebui să reacţioneze”

Vedem că orice politician care are o probleme cu justiția e din cauza DNA-ului băsist. Sigur, e o minciună fără nicio acoperire în fapte, pentru că nu există procuror sau judecător care să poată spune că în cei 9 ani de mandat a avut cu mine vreo discuție pe vreun dosar anume. Singurul dosar urmărit în instanță a fost unul de terorism, dar fără să intervin, mă interesau termenele”

„Pentru că presimt, lăsați-mă să vă spun că orice om care privește la cum se derulează privatizarea CFR Marfă ajunge la concluzia că privatizarea va face mai devreme sau mai târziu obiectul unei anchete a DNA. E o privatizare în care s-au schimbat condițiile de licitație după ce a răma o anume firmă, e una în care termenele nu au fost respectate, e un câștigător pentru care acum se fac eforturi pentru a se prelungi termenele de plată. Spun preventiv: nu mai continuați modificarea condițiilor în care să se facă plata la CFR, pentru că nu există nicio justificare în raport cu ce va spune Consiliul Concurenței. Plata avansului s-a făcut conform datelor publice pe data de 3 octombrie, deci pe 3 noiembrie trebuie plătită întreaga sumă. Nu aș vrea să mi se spună peste 2-3 ani că ori eu am lăsat prin testament Luați-i pe cei care au condus privatizarea CFR sau să se dea vina pe viitorul președinte. Dacă o să vă ia DNA, va fi exact pe ce ați făcut până acum în procesul de privatizare a CFR Marfă. Îi previn și legat de terenul de 2.815 hectare pe care l-au transferat de la Academia agricolă la Consiliul județean Brăila. Să ne aducem aminte, să nu dați vina pe viitorul președinte”

„Fac un comentariu legat de ce s-a speculat cu privire la faptul că i-am dat procurorului general telefon. Prin ceea ce a comandat premierul, a transmis ministrul justiției și a executat procurorul general nu s-a făcut altceva decât să se încalce legea și acordul de cooperare instituțională. Uneori îl sun eu pe porocurorul general alteori el pe mine, în probleme care țin de obligațiile relațiilor de serviciu. De exemplu, dacă ar fi după unii comentatori, când sunt informat de el ce s-a discutat în cadrul procesului de evaluare al UE, eu ar trebui să închid telefonul. Sau când eu vreau să îl atenționez cu întreruperea mandatelor, chiar dacă sunt pe termen limitat, atenție cu întreruperea fără motivare, atenție că procurorul șef DNA are alte propuneri decît cele pe care dvs le-ați pus în aplicare. Acest tip de relație există și va funcționa mereu. Voi fi incorect când voi întreba despre soarta unui dosar de anchetă. Președintele a făcut o intervenție în interesul bunei funcționări a instituțiilor”

„S-ar putea să îmi aduc aminte că mandatul președintelui e de 5 ani. Și am avut 2 luni în care nu am avut servici. Nu aș vrea să mă pun în situația să le aduc aminte și lor și CCR că mandatul președintelui e de 5 ani. Să nu facă vreun efort să mi-l prelungească. Le cer să îmi dea lunile alea înapoi”

„Începând de azi avem o respingere a unei solicitări a DIICOT pentru începerea urmăririi penale a unui membru al Guvernului, ministerul Economiei. Blocarea accesului Parchetului la un membru al Guvernului este o greșeală, cum cred că o greșeală este și menținerea domnului Dragnea în Guvern. Probabil că USL-ul nu mai simte nicio responsabilitate pentru un raport MCV bun. Foarte mulți analiști politici și politicieni mint spunând că și când era majoritatea în guvernul Boc s-a respins anchetarea ministrului Ridzi. Acum are dosarul la Înaltea Curte. Ce a respins majoritatea a fost ca după vreo 7 luni s-a cerut și o percheziție a calculatoarelor”.

„Voi fi de acord cu formularea luptă pentru influență dacă măcar unul dintre acești mininoși care spun Parchetele sunt ale lui Băsescu, dacă măcar un procuror va spune Președintele m-a influențat. Atâta timp cât nu există niciun procuror și judecător care să spună că l-am sunat pentru vreun dosar, resping aceste afirmații. Obiectivul meu este ca prin numiri să asigurăm independența Parchetelor”

________________________

Ultima ieșire publică a șefului statului a fost săptămâna trecută, când a acordat un interviu unui cotidian central.

Atunci a afirmat că își ia un răgaz de câteva ore pentru a se gândi dacă rupe sau nu actul de coabitare cu premierul Victor Ponta, însă nu a mai anunțat rezultatele analizei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri