Traian Băsescu cere „viitorilor părinți” ai Constituției să țină seama de referendumul din 2009

Data publicării:
07032013 20base2-53420

„Nimeni nu poate ignora articolul 1 din Constituţia României care precizează foarte clar că suveranitatea este a poporului, se exprimă în mod direct prin aleşi sau în mod direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, după părerea mea, eronată, nedemocratică şi ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să ţin cont de actul de suveranitate din decembrie 2009, deasupra voinţei poporului”, a spus președintele.

„Sunt vorbe mari pe care ne-am obişnuit să le spunem, că reprezentăm poporul, că acţionăm în numele poporului, dar consider că este timpul să punem egal între vorbă şi faptă. Azi s-a constituit o comisie o parlamentară, o comisie a societății civile și încă nu știm obiectivele. Ce vor să modifice aceste comisii în Constituție? Cert e că niciuna din entitățile anunțate ca viitori părinți ai Constituției nu pornește de la momentul din noiembrie 2009”, a acuzat președintele.

Șeful statului a subliniat că actuala Constituție este una modernă, care garantează drepturile dintr-un stat democratic. „Surpriza mea este că toată lumea anunță revizuirea, dar nimeni nu anunță obiectivele”, a punctat președintele Băsescu.

Președintele este, totuși, un exponent al puterii executive

Președintele Traian Băsescu a amintit, joi, că proiectul de revizuire a Constituției inițiat în 2010 de Guvern Emil Boc și susținut de Instituția Prezidențială viza și înlocuirea votului secret de la CSM cu vot deschis și înlăturarea prerogativei șefului statului de a prezida ședințele CSM.

El a arătat că înlocuirea votului secret la CSM a fost gândită atunci pentru o mai bună „punere sub control a activităților CSM” prin transparență, care nu este suficientă numai prin transmiterea televizată a lucrărilor CSM.„Transparența mi s-a părut obligatorie, CSM administrează o putere a statului de care depindem toți”, a subliniat șeful statului. El a menționat și că acel proiect de revizuire a Constituției care a rămas blocat în Parlament de mai bine de doi ani înlătura și prerogativa președintelui României de a prezida ședințele CSM, menționată în Legea fundamentală aflată în vigoare.

Președintele României este totuși un exponent al puterii executive și am considerat că poate aduce suspiciune asupra implicării politicului în activitatea judecătorească”, a arătat Băsescu.

De asemenea, el a amintit că proiectul respectiv de revizuire a Constituției, inițiat de Guvernul Boc în 2010, a fost amendat de Președinție cu specialiștii din Departamentul Legislativ, dar și experți în drept constituțional din afară și a fost avizat și de Consiliul Legislativ și Curtea Constituțională înainte de a fi transmis Parlamentului.

Am rămas președinte pentru că am aplicat Constituția

„Mi-am menţinut mandatul numai prin aplicarea Constituţiei, altfel de mult nu aş mai fi fost preşedintele României”, a mai afirmat Traian Băsescu în încheierea discursului susţinut la dezbaterea organizată de Academia Română pe tema revizuirii Constituţiei.

„Cred că orice modificarea de Constituţie s-ar face, orice obiective şi-ar propune, un lucru trebuie înţeles şi în România, şi vă rog să mă credeţi că nu o spun deloc polemic, şi anume acela că nicio majoritate nu este deasupra legii şi deasupra Constituţiei. Poţi să ai şi o majoritate de 90%, ea trebuie să rămână în interiorul legii, în interiorul Constituţiei. Orice altă abordare este nedemocratică şi pune sub semnul întrebării existenţa statului de drept. Avem această experienţă, îi suportăm consecinţele şi trebuie să arătăm că am înţeles un lucru fundamental al democraţiei: majoritatea nu este deasupra legii", a mai spus şeful statului.

Urmăriți-i discursul integral în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri