V. Ponta: Aducerea lui Omar Hayssam a fost o operațiune autorizată de Guvern. Eu nu vă pot spune povești cu Rambo

Data publicării:
VICTOR PONTA-resize Mediafax Foto-Octav Ganea

Premierul Victor Ponta a afirmat că este de părere că președintele Traian Băsescu, prin declarația că aducerea lui Omar Hayssam în țară a fost o operațiune neautorizată se referă la faptul că operațiunea nu a fost autorizată de alt stat, nu de România.

„Operatiunea de aducere în ţară a unei persoane condamnată definitiv şi irevocabil a fost o operaţiune desfăşurată conform legilor României, a fost o operaţiune autorizată şi aprobată de Guvern. A fost o acţiune de succes, având în vedere că cel reţinut se află aici”, a declarat premierul Victor Ponta.

„Probabil preşedintele a vrut să spună că nu au fost autorizată de alt stat, dar de România au fost autorizate. Militarii români nu fac acţiuni neorganizate”, a mai completat prim-ministrul.  

Acesta a afirmat că, din câte știe, acțiunea de aducere în țară a avut loc cu ajutorul celor două servicii de informații românești, SRI și SIE, fără ajutorul serviciilor de profil din alte state.

Întrebat dacă politicienii sunt îngrijorați de aducerea în țară a lui Omar Hayssam, Victor Ponta a afirmat: „Probabil. Mă gândesc la Blaga, care trebuie să explice cât de prost este un ministru de Interne căruia îi fuge din ţară un infractor. Dacă i-au trebuit cinci ani, eu da, cred că ar fi trebuit să răspundă toţi cei de atunci. Probabil în cazul domnului Blaga, prostia nu e o infracţiune”.

Scenariu răsturnat. Aducerea lui Omar Hayssam în România, misiune neautorizată pe teritoriul altui stat

Aducerea lui Omar Hayssam în țară: multe întrebări și declarații contradictorii

Dacă vor fi descoperiți și alți vinovati, toată lumea trebuie să răspundă. Nu contează ce funcție publică sau politică au”, a declarat ieri Vasile Blaga, fost ministru de Interne.

Prim-ministrul a adăugat că nu i s-a părut că preşedintele îl contrazice pe tema Omar Hayssam, ci doar că nu confirmă anumite lucruri, adăugând însă că el nu poate păcăli oamenii.

Eu nu pot păcăli că nu ştiu de unde şi cu ce a fost adus Hayssam. Dacă vreţi să jucaţi în filme poliţiste proaste, puteţi să o faceţi, eu nu pot să vă insult inteligenţa, eu nu pot spune că Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat sau poveşti cu Rambo care salvează oameni, dar nu spune de unde”, a afirmat Victor Ponta.

Premierul a mai spus că singurele semnături de pe toate documentele sunt ale lui şi ministrului Apărării, Mircea Duşa, şi că în continuare nu ştie cum a fost implicat şi preşedintele Traian Băsescu sau care a fost rolul acestuia.

El a precizat totodată că, din punct de vedere juridic, există un acord de extrădare între România şi Siria, dar care nu este în vigoare deoarece a fost ratificat doar de partea română, precum şi un acord-cadru mai vechi care nu se aplică însă cetăţenilor propriei ţări. Omar Hayssam are și cetățenie siriană.

Regret că, ieri dimineaţa, câţiva iresponsabili plătiţi din bani publici ca să fie consilieri prezidenţiali au încercat să deturneze politic pentru mişcarea lor de doi bani o problemă importantă. Când lucrezi cu iresponsabili, trebuie să îți asumi şi astfel de riscuri”, a adăugat Victor Ponta.

Totuși, în timpul declarației de astăzi, premierul s-a contrazis iarăși. Ieri susținea că Omar Hayssam a fost adus în țară cu o aeronavă militară, însă astăzi a declarat că acestea sunt informații din dosar și nu le poate face publice.

Citiți și:

REACȚII OFICIALE. Ce vor autoritățile să afle de la Omar Hayssam

T. Băsescu, despre aducerea lui Omar Hayssam în țară: „Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat?” 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri