VIDEO | IPS Teodosie împărtășește copiii cu aceeași linguriță. Gestul sfidează legea și chiar recomandările BOR

Data actualizării: Data publicării:
teodosie 1

La doar două zile de la intrarea în vigoare a stării de alertă, Arhiepiscopul Tomisului sfidează legea. Înalt Prea Sfințitul a fost surprins în timp ce împărtășea mai mulți copii cu aceeasi linguriță, nu purta mască, iar despre distanțarea fizică nici nu mai poate fi vorba.

ACTUALIZARE 19:25 - După câteva ore de la prima declarație, în care spunea că nu vrea să comenteze subiectul, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a revenit cu o înregistrare în care spune că ce a făcut IPS Teodosie nu este ilegal. Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului, discuția despre linguriță a pornit eronat în spațiul public, „întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult”.


Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului spune că nu dorește să comenteze subiectul, dar recunoaște că imaginile au fost filmate astăzi. În imagini se poate vedea cum mai multe femei au venit cu copiii și așteaptă pe scările Arhiepiscopiei să fie cu toții împărtășiți de către IPS Teodosie. Arhiepiscopul folosește o singură linguriță și un singur potir. Nici fețele bisericești și nici credincioșii nu poartă măști și nu respectă distanțarea socială.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române a spus, după redeschiderea bisericilor, că slujbele vor avea loc în curtea bisericilor și nu se va face împărtășanie. 

Patriarhia Română a deschis bisericile, iar înainte această decizie a transmis și niște recomandări, valabile începând de vineri, 15 mai.

Printre îndrumările BOR se regăsesc accesul credincioșilor ortodocși în lăcașurile de cult, în cimitire, și participarea acestora la slujbe.

De asemenea, BOR anunța că este exclusă împărtășania cu linguruțe de unică folosință, iar o modalitate de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Liturghiei, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri