Institutul Elie Wiesel: În Săptămâna Patimilor, la Teatrul Național Iași se recită din poeți legionari

Data publicării:
postare iasi

Institutul Elie Wiesel critică o serie de înregistrări video postate pe pagina de Facebook a Teatrului Național din Iași.

Departe de valorile europene, în Săptămâna Patimilor, la Teatrul Național Iași, se recită din poeți legionari: Ionel Zeană, Virgil Maxim, Aurel Pastramagiu, Demostene Andronescu, Constantin Oprişan, Aurel Dragodan, Petre Strihan (subsecretar de stat la MAI, 1942-1944; membru al guvernului), Eugen Măgirescu, Petru C. Baciu”, se arată într-o postate pe pagina de Facebook a Institutului Elie Wiesel.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În 1927, la Iaşi, se înființa „Legiunea Arhanghelului Mihail", titulatură sub care a funcţionat Mişcarea Legionară, principala organizaţie fascistă a României interbelice. În 1941, la Iaşi, a avut loc un Pogrom în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 13.000 de evrei. În 2010, lângă Iași (comuna Popricani), s-a descoperit o groapă comună cu 36 de victime evrei din 1941.

În 2020, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri" din Iaşi, instituţie în subordinea Ministerului Culturii, promovează pe pagina de Facebook poezii ale legionarilor şi ale demnitarilor regimului antonescian care au fost încarceraţi după război”, se mai arată în postare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri