Alina Gorghiu: România colaborează bine cu Parchetul European și e deschisă la extinderea competențelor acestuia

Data publicării:
BUCURESTI - MINISTRUL JUSTITIEI - CONFERINTA - 29 NOI 2023
Alina Gorghiu (foto) a subliniat la Bruxelles că ţara noastră are ocupată întreaga schemă de 20 de posturi de procurori europeni delegaţi. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, desfăşurat la Bruxelles. Extinderea competenţelor Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi a fost un numitor comun al luărilor de poziţie din partea miniştrilor de justiţie participanţi la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), România fiind deschisă acestei extinderi, a comunicat, marţi, Ministerul Justiției, transmite Agerpres.

Alina Gorghiu a subliniat că experienţa României cu Parchetul European este una pozitivă, ţara noastră având ocupată întreaga schemă de 20 de posturi de procurori europeni delegaţi, spune sursa citată, care adaugă că au fost deschise două birouri teritoriale EPPO la Cluj-Napoca şi Timişoara.

„Extinderea competenţelor Parchetului European a fost un numitor comun al luărilor de poziţie din partea miniştrilor de justiţie participanţi. România este deschisă acestei extinderi, precum şi demersurilor de consolidare a cadrului normativ şi instituţional necesar combaterii infracţionalităţii la nivel european. În perioada următoare trebuie stabilite clar priorităţile şi ajustările necesare pentru a consolida activitatea EPPO, având în vedere rolul important pe care această instituţie îl joacă în combaterea criminalităţii organizate. Astfel, obiectivul trebuie să fie subminarea capacităţilor financiare ale grupurilor de criminalitate organizată”, se precizează în comunicat.

Au fost prezentate, de asemenea, cele mai recente demersuri din aria răspunsului sistemului judiciar şi luptei împotriva impunităţii în ceea ce priveşte crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina. Unul dintre demersurile relevante este cel al consolidării regimului de sancţiuni UE, menţionează Ministerul Justiţiei.

Conform comunicatului, în marja reuniunii, Alina Gorghiu a avut o întrevedere cu ministrul Justiţiei din Republica Franceză, Éric Dupond-Moretti, iar principala temă de discuţie a fost cooperarea judiciară bilaterală.

Ministrul Justiţiei a avut un dialog şi cu omologul din Regatul Belgiei, Paul Van Tigchelt, discuţiile concentrând-se pe priorităţile din aria justiţiei ale viitoarei preşedinţii Belgiene a Consiliului UE, pe combaterea criminalităţii organizate şi a traficului de droguri.

Un alt subiect s-a referit la condiţiile de detenţie din penitenciarele româneşti, care se ridică la standardele CEDO. Ministrul belgian al Justiţiei a afirmat, citat în comunicat, că „există mereu deschidere pentru dezvoltarea cooperării bilaterale între Regatul Belgiei li România pentru combaterea traficului de droguri”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri