De ce Vestul trebuie să asculte mai mult Estul


Mesajul transmis la Summitul Renew de la Bruxelles, dinaintea Consiliului European de vară. Discursul a fost susținut în limba engleză, mai jos traducerea în limba română.
Cred cu tărie că există o singură Europa, iar Europa de Est, Europa Centrală și cea de Vest sunt mult mai similare decât cred oamenii. Iar noi, ca liberali, ar trebui să evidențiem asta. Separarea continuă să ne afecteze - mai ales pe noi, liberalii. Nu cred că este o coincidență că atât de mulți dintre noi provin din țări precum Slovenia, Slovacia, Estonia sau România - pentru că acolo oamenii știu ce înseamnă să lupți pentru libertate și democrație. Este o luptă pe care unii din Europa de Vest par să o fi uitat. Dacă vrem să întărim mișcările liberale în toată Europa, trebuie să ascultăm mai mult vocile din Europa Centrală și de Est.
Spun asta cu referire și la extindere și mă bucur că Marta Kos (n.r. comisarul pentru extindere) este alături de noi astăzi. Trebuie să înțelegem că lupta pentru extindere este o luptă pentru inima Europei. Nu este despre ce se întâmplă la marginea Europei, este despre cine suntem ca europeni. Fiți atenți, de exemplu, la ceea ce se întâmplă astăzi în Georgia, unde rușii încearcă o nouă strategie. În Ucraina, strategia Rusiei a fost militară. În Georgia, încearcă să subminează instituțiile, falsifică alegeri. Și ei urmăresc cu atenție — să vadă dacă reacționăm sau tăcem la ceea ce se întâmplă acolo. Și este vorba de valorile europene, la care noi, ca familie, trebuie să fim atenți.
Să nu uităm de Europa Centrală și de Est
Fondatorul partidului nostru a câștigat președinția României acum o lună. Când au venit rezultatele din primul tur, candidatul de extremă dreapta, George Simion, avea 40% din voturi. Candidatul nostru, Nicușor Dan, avea doar 20%. Toată lumea spunea că este imposibil să câștigăm. Și, totuși, a câștigat turul al doilea cu peste un milion de voturi în fața candidatului extremist.
Din această victorie se desprind două lecții esențiale, pentru a câștiga peste tot în Europa ca familie liberală.
Prima este că, da, apărăm democrația, da, apărăm statul de drept — dar nu trebuie să cădem în capcana de a deveni doar niște apărători ai statu quo-ului. Când partidele extremiste pun sub semnul întrebării tot ceea ce stă la baza Europei și a societății noastre, este foarte ușor să devenim defensivi și să ne mulțumim doar cu a conserva ceea ce avem. Dar noi trebuie să rămânem agenți ai schimbării, trebuie să continuăm să oferim o viziune pentru un viitor diferit al Europei. Pentru că mulți europeni simt că ceea ce avem acum nu funcționează. Și cum facem asta fără să subminăm instituțiile și fără să renunțăm la valorile fundamentale? Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundem. Și cred că Nicușor Dan a reușit tocmai asta. A candidat ca un agent al schimbării, în timp ce a apărat locul României în Europa.
A doua lecție de la cineva care a obținut 20% în primul tur și 55% în final este că trebuie să avem un mesaj pentru majoritatea cetățenilor. Și spun asta ca o critică și la propriul meu partid.
Am devenit prea confortabili cu scoruri de 12%, 13%, 15%, 10%. Ne-am adresat unei clase de mijloc - tânără, urbană, educată. Și din fericire avem, până acum, un electorat loial. Dar nu este suficient. Trebuie să ne deschidem. Trebuie să venim cu soluții și pentru oamenii care se simt abandonați, care nu sunt antreprenori. Trebuie să avem răspunsuri și pentru cei care trăiesc în zone rurale. Și, da, trebuie să ne adresăm nu doar celor din marile centre.
Dacă vom găsi nu doar soluții, ci și un limbaj care să reflecte preocupările acestor oameni, sunt convins că vom putea construi majorități nu doar în România, ci și în Țările de Jos, în Slovacia și în alte state europene.
- Etichete:
- bruxelles
- renew
- dominic fritz
