Dosarul Revoluției. Documente declasificate

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar agerpres crop
Foto: Agerpres

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anuntat că declasifică mai multe documente care să ajute la rezolvarea dosarului Revoluției. Este vorba despre rapoarte ale SRI și documente întocmite de o comisie parlamentară de anchetă din anii '90.

În urma unor analize făcute în cadrul Parchetului General s-a observat că au fost ignorate rapoarte ale SRI și niciodată nu s-a cerut declasificarea acestor documente.

Procedura declasificării unor documente este una extrem de complexă.

Parchetul General a decis săptămâna trecută să investigheze, in rem, infracțiuni împotriva umanității: „Din modul în care s-a produs acest atac reiese existenţa unui plan după care s-a acţionat”.

Peste 1.000 de morţi, aproape 2.500 de răniţi şi încă niciun vinovat. Au trecut aproape 27 de ani în care procurorii români nu au reuşit să-i aducă în faţa justiţiei pe cei care au creat haosul din zilele revoluţiei.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că de vină pentru multe dintre vieţile pierdute ar fi chiar cei care au ajuns la putere pe 22 decembrie 1989, după fuga lui Nicolae Ceauşescu din sediul Comitetului Central al Partidului Comunist.

Dosarul Revoluţiei are 1.400 de volume și ocupă o cameră întreagă de la Parchetul General.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri