Premieră în România: Dreptul de a fi mamă pentru copiii purtați în pântec de o altă femeie

Data publicării:
bebelus copil 5166741-Mediafax Foto-Alexandru Solomon

Femeia a încercat timp de mai mulţi ani să ducă pe lume copii. Ultima soluţie a fost să apeleze la sora ei ca mamă purtătoare. Aşteptarea ei şi a soţului a fost răsplătită cu gemeni. După naşterea copiilor, cuplul a făcut o cerere la Judecătoria din Timişoara, pentru a revendica dreptul de a fi declaraţi părinţi naturali.

Solicitarea a fost respinsă, dar oamenii au insistat şi au mutat procesul la Tribunalul Timiş. Judecătorii de acolo l-au recunoscut ca părinte natural doar pe tatăl gemenilor.

Familia a făcut recurs, la Curtea de Apel Timişoara, iar aici a fost recunoscută ca mamă naturală a copiilor şi femeia de la care s-au prelevat ovulele. România nu are deocamdată o lege pentru mamele surogat.

Proiectul de lege care prevede un contract încheiat între mama purtătoare şi părinţii beneficiari, prin care o femeie se angajează să poarte sarcina şi să nască un copil, pe care a consimţit înainte de contract să îl predea părţii beneficiare, a trecut de Camera Deputaţilor în prima jumătate a anului trecut.

De atunci se aşteaptă promulgarea de către preşedinte. În prezent, spun avocaţii, această lege nu poate fi invocată în niciun proces.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri