Procesul foştilor miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy, la final. Cei doi sunt acuzaţi de trădare şi subminarea economiei naţionale

Data publicării:
seres nagy 1

Curtea Supremă judecă luni ultimul termen în dosarul foştilor miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy. Procurorul susţine actul de acuzare şi anunţă public pedepsele cerute pentru cei doi foşti demnitari, acuzaţi de trădare şi subminarea economiei naţionale. Pe de altă parte, avocaţii apărării sunt aşteptaţi să îşi susţină propriile pledoarii. Procesul a început în urmă cu patru ani şi a avut nu mai puţin de 60 de termene.

Cercetările în dosarul foştilor miniştri au început în 2006, după ce Serviciul Român de Informaţii a sesizat posibile ameninţări la securitatea economică a României venite din partea unor consorţii internaţionale interesate de privatizarea unor companii româneşti.

Iniţial, consultanţii străini Vadim Benyatov şi Stamen Stanchev, care reprezentau în România interesele unor companii străine, au fost puşi sub acuzare pentru spionaj. Ulterior, acuzaţiile s-au extins şi asupra fostului ministru al Economiei, Codruţ Sereş, şi a fostului ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy.

Foştii demnitari ar fi furnizat informaţii confidenţiale despre o serie de licitaţii organizate de ministere pentru consultanţă sau privatizarea unor societăţi de stat precum Romtelecom, Romaero, Poşta Română sau Avioane Craiova. Cei doi ar fi încercat, spun procurorii, să influenţeze inclusiv vânzarea unui pachet de acţiuni la Petrom.

În acest caz, Sereş şi Nagy răspund penal pentru trădare prin transmitere de secrete şi subminarea economiei naţionale.

Codruţ Sereş nu este singurul fost ministru al Economiei suspectat tocmai de subminarea acesteia. În situaţii similare se găsesc şi Adriean Videanu, dar şi Varujan Vosganian, al cărui dosar nu a primit însă aviz pentru anchetare de la colegii parlamentari.

Lista informaţiilor pe care Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy le-ar fi furnizat:

- Privatizarea S.C. ELECTRICA MUNTENIA SUD S.A.

- Vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile PETROM.

- Procese de privatizare/restructurare a S.C. ROMAERO S.A. Bucureşti şi S.C. AVIOANE S.A. Craiova.

- Consultanţă în vederea privatizării S.N. RADIOCOMUNICAŢII S.A.

- Adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării C.N. POŞTA ROMÂNĂ S.A.

- Selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la S.C. ROMTELECOM S.A.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri