Un primar a obținut fonduri UE pentru rețeaua de apă folosind probe din altă localitate. În comuna lui apa avea amoniu peste limită

Data actualizării: Data publicării:
un expert ia o proba de apa intr-o eprubeta
Un primar a obținut fonduri UE pentru rețeaua de apă folosind probe din altă localitate. FOTO: Getty Images

Fraudă cu fonduri europene cu potențial de amenințare la sănătatea publică a unei întregi comune. Un fost primar din Vâlcea a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce ar fi obținut bani de la Uniunea Europeană pentru a trage apă curentă în localitatea sa, însă le-ar fi ascuns specialiștilor care au validat dosarul că în pânza freatică din comună sunt cantități peste limită de amoniu.  

Procurorii DNA au trimis în judecată patru persoane în acest dosar: Marin Puchin, la data faptei primar al comunei Lăcusteni, un diriginte de șantier și doi reprezentanți ai două firme.

Marin Puchin este acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea - credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete și obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În 2010-2011, Marin Puchin ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe înscrisuri false ce conțin date necorespunzătoare realității cu privire la lucrările executate (situații de plată, devize, centralizatoare, rapoarte de execuție, declarații de cheltuieli, procesul-verbal de recepție al terminarea lucrărilor, autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă, etc.).

O parte din aceste documente i-au fost puse la dispoziție edilului de către ceilalți inculpați.

Procurorii DNA transmit că autorizația sanitară de funcționare pentru sistemul de apă potabilă ar fi fost emisă pe baza unor probe de apă recoltate din alte surse decât cele pentru care s-a cerut autorizarea.

"Concret, apa recoltată din puțurile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste secții de mecanizare, conținea amoniu peste limitele normale.

Pentru a obține probe curate, Marin Puchin ar fi mers personal într-o comună învecinată de unde ar fi recoltat probe de apă pe care le-a depus ulterior la Direcția de Sănătate Publică Vâlcea.

Prin aceste demersuri inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în valoare de 8.757.329 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză", a transmis DNA.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis judecătorilor de la Tribunalul Vâlcea.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri