Live Text Ucrainenii cer mai multe arme moderne și critică ezitările Germaniei. Întâlnire crucială a aliaților NATO la baza militară Ramstein

Data actualizării: Data publicării:
Military mobility continues on the Donbass frontline in Ukraine
Foto: Profimedia Images
Din articol
11 state membre NATO s-au înțeles la Tallinn să trimită și mai multe arme în Ucraina Serghei Lavrov: Rusia va face tot posibilul ca să „trezească la realitate” NATO și UE „Putin, trebuie să pleci din Ucraina”. Marea Britanie trimite 600 de rachete Brimstone: „Vor ajuta Ucraina să domine câmpul de luptă” Kadîrov vrea să îi trimită în prima linie pe soldații care refuză să poarte barbă Maia Sandu a cerut la Davos sisteme antiaeriene pentru Moldova: „Înțelegem că Ucraina e o prioritate, dar sperăm să primim și noi ceva” Kirill, la liturghie: ”Orice dorinţă de a distruge Rusia va însemna sfârşitul lumii” Scandalul „Tancuri pentru Ucraina”: Polonia amenință că va trimite Kievului blindate Leopard, fără să mai aștepte aprobarea Germaniei Șeful mercenarilor Wagner recunoaşte că soldaţii săi "au ce învăţa" de la armata ucraineană Rusia avertizează SUA: „Dacă Ucraina atacă Crimeea, „ar fi extrem de periculos” Zelenski critică ezitările Germaniei de a autoriza livrările de tancuri grele pentru Ucraina Președintele Volodimir Zelenski cere tancuri moderne „înainte de o nouă invazie” Zelenski: Nu sunt sigur pe deplin că Putin este încă în viață Pentagonul vrea să transfere în Ucraina o parte din armamentul forţelor SUA staţionate în Coreea de Sud Pățania soldaților ruși lăsați baltă de comandantul lor: „Ne-a dat ordin să ne retragem și acum vor să ne declare dezertori” Londra: Rusia intenționează să desfășoare în Ucraina cel mai modern tanc - „Armata” - aflat în dotarea armatei lui Putin  14 morți după ce un elicopter s-a prăbușit lângă Kiev Biden deplânge victimele accidentului de elicopter din Ucraina Scholz pune condiții SUA pentru a livra tancuri Leopard Ucrainei Letonia va furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Stinger

Autoritățile ucrainene investighează accidentul de miercuri în care un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță și o clădire rezidențială din Brovary, un oraș de lângă Kiev care a fost scena unor lupte aprige cu forțele ruse anul trecut, relatează AFP. Președintele Zelenski a anunțat că a fost deschisă o anchetă pentru a stabili condițiile în care s-a petrecut tragedia.  Joe Biden a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor victimelor. Cancelarul german Olaf Scholz este dispus să permită ca tancurile de luptă Leopard să fie livrate Ucrainei în anumite condiţii, informează dpa. Între timp, Letonia anunță prin vocea ministrului al Apărării, Inara Murniece, că va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Stinger. Concomitent, Londra anunță că e posibil ca Rusia să desfășoare cele mai moderne tancuri din arsenalul său militar - T-14 „Armata” - pe frontul ucrainean. Mai mult, Pentagonul vrea să transfere Ucrainei armamentul forțelor SUA staționate în Coreea de Sud. Președintele Zelenski a vorbit la DAVOS despre ultimele apariții televizate ale lui Vladimir Putin, despre care spune că are îndoieli dacă mai este sau nu în viață. În același timp, el le-a spus participanților la forum că Ucraina are nevoie de tancuri moderne. Kremlinul avertizează SUA că un atac al Ucrainei asupra Crimeei ar însemna escaladarea conflictului și un răspuns pe măsură. Reacția vine după ce au apărut informații în spațiul public conform cărora americanii ar fi dispuși să ajute Kievul în acest demers.  

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

11 state membre NATO s-au înțeles la Tallinn să trimită și mai multe arme în Ucraina

ACTUALIZARE 19:30 Un grup de 11 ţări membre ale NATO, participante joi la o reuniune în Estonia destinată sporirii ajutorului militar pentru Ucraina, au convenit să ofere acesteia noi arme şi au semnat o declaraţie comună în care cer şi altor state să-şi intensifice ajutorul pentru armata ucraineană, în special cu tancuri şi alt armament greu, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Reuniunea donatorilor de arme pentru Ucraina s-a desfăşurat la iniţiativa ministrului britanic al apărării Ben Wallace şi a omologului său eston Hanno Pevkur. Întâlnirea a avut loc la baza militară estonă Tapa, cu o zi înaintea unei reuniuni extinse la baza militară americană Ramstein din Germania, la care circa 50 de ţări angajate în susţinerea militară a Ucrainei vor discuta şi sunt aşteptate să anunţe noi livrări de arme către Kiev.

Danemarca a anunţat după aceeaşi reuniune că va ceda Ucrainei cele 19 obuziere Caesar pe care le-a comandat din Franţa. Dintre acestea, numai câteva au fost livrate până în prezent.

Un ajutor militar substanţial a fost anunţat şi de Estonia, care va trimite Ucrainei un nou pachet de artilerie grea de 155 mm, muniţii pentru tunurile de 122 mm şi lansatoare de grenade antitanc.

Estonia aduce astfel la 1% din PIB-ul său ajutorul militar oferit Ucrainei şi le-a sugerat celorlalte state din UE să-i urmeze exemplul. La conferinţa de presă ulterioară reuniunii, ministrul eston al apărării Hanno Pevkur a spus că dacă UE ar aloca 1% din PIB-ul său pentru a ajuta militar Ucraina, acest ajutor ar ajunge la circa 150 de miliarde de euro.

Polonia a comunicat la rândul ei că va trimite Ucrainei tunuri antiaeriene şi 70.000 de obuze.

La reuniunea din Estonia au participat miniştrii apărării din Marea Britanie, Lituania şi Estonia, precum şi reprezentanţi din Danemarca, Republica Cehă, Olanda, Germania, Slovacia, Spania, Polonia şi Letonia. 

Serghei Lavrov: Rusia va face tot posibilul ca să „trezească la realitate” NATO și UE

ACTUALIZARE 19:30 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va face tot posibilul pentru a „trezi la realitate” Uniunea Europeană şi NATO, pe care le acuză că vor să slăbească şi să învingă Rusia, informează Reuters.

Comentariile sale survin chiar în ziua în care fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat NATO că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea duce la declanşarea unui război nuclear.

În comentarii televizate, Serghei Lavrov a declarat că Moscova va încerca să-i dezobişnuiască pe politicienii occidentali de atitudinea lor „încrezută” şi „colonială” faţă de Rusia.

„Sperăm că se va produce o trezire la realitate”, a spus Lavrov. „Vom face tot ce ne stă în putere astfel încât colegii noştri din NATO şi UE să-şi revină cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei ruse a făcut aceste declaraţii în cursul unei vizite în Belarus, aliatul cel mai apropiat al Moscovei, care organizează exerciţii aeriene cu Rusia în această săptămână, parte a unei serii lungi de activităţi militare comune ce au stârnit îngrijorarea Ucrainei că preşedintele Vladimir Putin ar putea să încerce să atragă Belarus în război de partea Rusiei.

„Avem o poziţie comună cu privire la obiectivele care trebuie atinse şi cum să ne asigurăm că nici Rusia şi nici Belarus nu sunt ameninţate de vecinii noştri - fie că este vorba de Ucraina sau de oricine altcineva”, a afirmat Lavrov într-o declaraţie după întâlnirea cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

„Putin, trebuie să pleci din Ucraina”. Marea Britanie trimite 600 de rachete Brimstone: „Vor ajuta Ucraina să domine câmpul de luptă”

ACTUALIZARE 18:40 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat într-o conferință de presă susținută în Estonia că Marea Britanie va trimite, ca parte a ajutorului militar pentru Ucraina, și 600 de rachete Brimstone. „Dacă președintele Putin crede că ne vom plictisi anul acesta, se înșeală”.

Wallace a spus că va continua să sprijine Ucraina „în acest an și anul viitor”, adăugând că Marea Britanie va fi alături de ucraineni „pe termen lung”.

El a adăugat că este vital ca Rusia să înțeleagă că vor fi „împinși înapoi, afară din Ucraina”, iar suveranitatea Ucrainei va fi restabilită.

Secretarul apărării a adăugat că Marea Britanie va trimite, de asemenea, 600 de rachete Brimstone pentru a ajuta Ucraina.

„Acest lucru va fi incredibil de important pentru a ajuta Ucraina să domine câmpul de luptă”, a spus Wallace.

Noul pachet de ajutor al Marii Britanii include, de asemenea, 14 tancuri Challenger, 30 de arme de artilerie autopropulsate AS90, transportoare blindate Bulldog, capacități de deminare, „zeci” de drone, alte 100.000 de cartușe de artilerie, mai multe sisteme anti-aeriene de precizie Starstreak, precum și antrenament pentru forțele ucrainene.

„Nu mergem nicăieri, domnule Putin - suntem în asta pe termen lung. Suntem alături de Ucraina. Trebuie să recalculezi, trebuie să faci o schimbare. Trebuie să pleci din Ucraina”, a mai spus Ben Wallace.

Kadîrov vrea să îi trimită în prima linie pe soldații care refuză să poarte barbă

ACTUALIZARE 18:10 Liderul cecen Ramzan Kadîrov i-a cerut președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, să îi trimită direct în prima linie pe soldații care nu vor să poarte barbă lungă, transmite site-ul rusesc Lenta.

„Dragă Viaceslav Volodin, te rog, nu datorită funcției, ci din pretenie: trimite-i pe gardienii regulamentelor în prima linie. Înțeleg vârsta și toate astea, dar în politică nu ar trebui să existe 'mai bătrân-mai tânăr'. În politică există doar interesele statului”, a scris el Kadîrov joi pe canalul său de Telegram.

kadirov declaratie
Liderul cecen Ramzan Kadîrov amenință cu armele nucleare. Foto: Captură video

Maia Sandu a cerut la Davos sisteme antiaeriene pentru Moldova: „Înțelegem că Ucraina e o prioritate, dar sperăm să primim și noi ceva”

ACTUALIZARE 16:40 La Forumul Economic Mondial de la Davos, Maia Sandu a cerut din partea aliaților sisteme antiaeriene și ajutor financiar pentru Republica Moldova, potrivit Reuters.

Republica Moldova a cerut din partea aliaţilor săi sisteme defensive antiaeriene în timp ce războiul în Ucraina vecină continuă, dar eforturile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova au eşuat până în prezent, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu acordat joi agenţiei Reuters la Forumul Economic Mondial de la Davos, potrivit Agerpres.

„Am cerut sisteme de supraveghere şi de apărare aeriană. Înţelegem că Ucraina este prioritară şi trebuie să le primească, dar sperăm să primim şi noi ceva”, a spus Maia Sandu.

Kirill, la liturghie: ”Orice dorinţă de a distruge Rusia va însemna sfârşitul lumii”

ACTUALIZARE 15:50 Încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina sunt foarte periculoase şi ar putea duce la sfârşitul lumii, a avertizat joi patriarhul rus Kirill, după ce atât fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, cât şi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, au amintit că Rusia poate recurge la armele nucleare în situaţii limită, informează Agerpres.

Patriarhul-Kirill
Patriarhul Kirill. Foto: Profimedia Images

"Apar astăzi mari ameninţări în lume, faţă de ţara noastră şi faţă de toată fiinţa umană. Dorinţa de a învinge Rusia a căpătat forme foarte periculoase. Ne rugăm lui Dumnezeu să-i ilumineze pe aceşti demenţi şi să-i ajute să înţeleagă că orice dorinţă de a distruge Rusia va însemna sfârşitul lumii", a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse în timpul unei liturghii.

Scandalul „Tancuri pentru Ucraina”: Polonia amenință că va trimite Kievului blindate Leopard, fără să mai aștepte aprobarea Germaniei

ACTUALIZARE 14:55 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a amenințat că țara sa va livra Ucrainei tancuri germane Leopard 2 fără a mai aștepta o aprobare suplimentară din partea Berlinului, informează Telegraph.

„Acordarea permisiunii (din partea Germaniei) este o chestiune secundară. Ori le vom trimite rapid (tancurile), ori vom face ceea ce credem de cuviință”, a spus Morawiecki.

Polonia și Finlanda și-au exprimat deja disponibilitatea de a trimite Kievului tancuri Leopard 2, dar un astfel de transfer necesită acordul țării producătoare - Germania, în acest caz.

Șeful mercenarilor Wagner recunoaşte că soldaţii săi "au ce învăţa" de la armata ucraineană

ACTUALIZARE 14:10 Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut într-un mesaj publicat joi de serviciul său de presă că soldaţii săi "au ce învăţa" de la armata ucraineană, transmite AFP.

"Armata ucraineană lucrează eficient, coerent. Avem ce învăţa de la ei. Însă, în toate cazurile, unităţile Wagner avansează, metru cu metru", a spus el, în contextul luptelor înverşunate pentru cucerirea oraşului Bahmut din estul Ucrainei.

Prigojin a dat asigurări că "localitatea Artiomovsk (n. red. - numele folosit de autorităţile ruse pentru Bahmut) va fi cucerită".

Rusia avertizează SUA: „Dacă Ucraina atacă Crimeea, „ar fi extrem de periculos”

ACTUALIZARE 13:50 Un atac ucrainean asupra Peninsulei Crimeea anexată de Rusia ar fi „extrem de periculos”, a transmis joi Kremlinul, după ce au apărut informații conform cărora americanii ar fi dispuși să ajute Kievul într-un atac asupra peninsulei, relatează Reuters. Aceasta ar însemna escaladarea conflictului la un nivel ce nu va prevesti nimic bun pentru securitatea europeană”, a atenţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Citește continuarea AICI.

Zelenski critică ezitările Germaniei de a autoriza livrările de tancuri grele pentru Ucraina

ACTUALIZARE 12:18 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi ezitările Germaniei de a autoriza livrările de tancuri grele pentru Ucraina, afirmând că aceasta „nu este o strategie bună”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Sunt momente când nu trebuie să eziţi sau să te compari. (Cum se întâmplă) când cineva spune ‘eu voi livra tancuri dacă (şi) altcineva o va face'”, a afirmat Zelenski într-o videoconferinţă în timpul unui mic-dejun în marja Forumului de la Davos.

Preşedintele ucrainean făcea referire la informaţii apărute în presă conform cărora Berlinul a declarat că nu va livra tancuri grele dacă SUA nu vor livra la rândul lor tancuri Abrams

Președintele Volodimir Zelenski cere tancuri moderne „înainte de o nouă invazie”

ACTUALIZARE 12:10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut la Forumul de la Davos accelerarea ajutorului militar înaintea unor noi atacuri ale Rusiei. Zelenski cere tancuri moderne de luptă „înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”. Solicitarea sa vine înaintea unei întâlniri cruciale a aliaților la baza Ramstein din Germania, unde se încearcă convingerea germanilor să își dea acordul pentru livrarea tancurilor Leopard 2.

Potrivit cotidianului Bild, într-o discuție cu Joe Biden, cancelarul Olaf Scholz i-a transmis acestuia că Germania va permite livrarea de tancuri germane Leopard, cât şi furnizarea acestor tancuri de către parteneri ai NATO dacă SUA furnizează, la rândul lor, tancuri Abrams.

Însă, într-o conferință de presă, un înalt responsabil de la Pentagon, a declarat că SUA nu sunt pregătite să furnizeze Ucrainei cele mai avansate şi puternice tancuri, Abrams. „Nu cred că suntem acolo”, a spus numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl, întrebat în timpul unei conferinţe de presă despre posibilitatea de a trimite tancuri Abrams la Kiev.

Citește continuarea AICI.

Zelenski: Nu sunt sigur pe deplin că Putin este încă în viață

ACTUALIZARE 11:35 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, în fața participanților la forumul economic de la Davos, că nu știe cine ia acum deciziile la Kremlin, relatează Pravda.  „Nu sunt sigur pe deplin că Putin este în viață”, a spus Zelenski, făcând referire la ultimele apariții televizate ale președintelui rus, care, potrivit experților, au fost înregistrate separat de fundalul care a fost suprapus ulterior pe video.

Citește continuarea AICI.

Pentagonul vrea să transfere în Ucraina o parte din armamentul forţelor SUA staţionate în Coreea de Sud

ACTUALIZARE 11:25 Departamentul Apărării din SUA a cerut forţelor sale staţionate în Coreea de Sud să pună la dispoziţie echipamente şi armament pentru a ajuta Ucraina în războiul împotriva Rusiei, a anunţat joi armata SUA, precizând că acest lucru va avea „impact zero” asupra operaţiunilor sale din ţara asiatică, informează Agerpres.

„Acest lucru are impact zero asupra operaţiunilor noastre şi capacităţii noastre de a pune în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra aliatul, Republica Coreea", a subliniat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al forţelor SUA din Coreea de Sud (USFK), Isaac Taylor.

Citește continuarea AICI.

Pățania soldaților ruși lăsați baltă de comandantul lor: „Ne-a dat ordin să ne retragem și acum vor să ne declare dezertori”

ACTUALIZARE 11:20 Soldații ruși, mobilizați din regiunea Iaroslav, au primit ordin de la comandantul plutonului să se retragă, pentru că se aflau sub un tir puternic de artilerie al ucrainenilor. Însă comandantul spune acum că el nu a dat acest ordin, astfel că soldații se confruntă cu riscul de a fi declarați dezertori și cer ajutor, potrivit unei filmări postate pe contul de Twitter WarTranslated, al bloggerului estonian Dmitri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește continuarea AICI.

Londra: Rusia intenționează să desfășoare în Ucraina cel mai modern tanc - „Armata” - aflat în dotarea armatei lui Putin 

ACTUALIZARE 09:50 Rusia are de gând să desfășoare „un număr mic” de tancuri T-14 „Armata”, cel mai modern astfel de blindat din dotarea armatei ruse, conform analizei de joi a ministerului britanic al Apărării, referitoare la evoluția războiului din Ucraina.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De asemenea, mai multe canale media rusești au precizat că noile tancuri T-14 sunt pregătite pentru a fi trimise pe front. Până în prezent, nu e clar dacă Rusia chiar a desfășurat fizic astfel de blindate în Ucraina.

În plus, conform imaginilor din satelit analizate de experții militari britanici, în luna decembrie 2022 au fost observate tancuri T-14 într-un poligon aflat în sudul Rusiei. Respectivul teren de instrucție este folosit, de regulă, ca bază de pregătire a trupelor care urmează să fie trimise pe frontul ucrainean.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Trimiterea de tancuri T-14 pe frontul din Ucraina ar fi o decizie riscantă pentru Rusia, conform ministerului britanic al Apărării. Tancul respectiv, deși cel mai modern din dotarea armatei lui Putin, este deja de 11 ani în dezvoltare, iar programul dotării unităților cu astfel de tancuri a suferit deja mai multe amânări. În plus, respectivele blindate s-au confruntat cu mai multe defecțiuni în toată această perioadă.

O problemă suplimentară ar fi asigurarea lanțului logistic și de aprovizionare în cazul acestui tanc, mult mai masiv și mai greu decât celelalte tancuri rusești.

Dacă Rusia va desfășura, totuși, „Armata” pe front, aceasta va fi, cel mai probabil, din rațiuni de propagandă. În prezent, industria rusească de armament poate produce doar câteva „zeci de astfel de tancuri” și sunt puține șanse ca militarii să aibă încredere în astfel de vehicule care încă nu au fost testate în luptă.

14 morți după ce un elicopter s-a prăbușit lângă Kiev

ACTUALIZARE 08:40 14 persoane au fost ucise, inclusiv ministrul de Interne Denys Monastyrsky, alți oficiali ai ministerului și un copil, a spus Zelensky în discursul său de seară adresat națiunii. Alte 25 de persoane au fost rănite, inclusiv 11 copii. El a adăugat că a fost deschisă o anchetă „pentru a clarifica toate circumstanțele dezastrului”.

„Ministrul Denys Monastyrsky, (adjunctul său) Yevhen Yenin și colegii lor care au murit în accident nu sunt oameni care pot fi înlocuiți cu ușurință”, a spus Zelensky. „Este o pierdere cu adevărat uriașă pentru stat. Condoleanțe familiilor.”, scrie The Guardian

Dmytro Serbyn, care se afla în apartamentul său când elicopterul s-a prăbușit, s-a grăbit să-i ajute pe copii de îndată ce a văzut flăcările înclinând peste grădiniță. „Ei își căutau părinții, copiii plângeau... fețele lor erau tăiate și pline de sânge”, a declarat Serbyn pentru AFP.

Tragedia a avut loc în timp ce șeful NATO a declara, la Forumul Economic Mondial anual de la Davos, că aliații sunt pregătiți să furnizeze „arme mai grele” țării bătute de război.

Ucraina nu a pretins implicarea directă a Rusiei în prăbușirea elicopterului, dar președintele Volodimir Zelenski a spus că tragedia a fost o consecință a războiului. „Nu există accidente în război. Acestea sunt toate rezultatele războiului”, a spus Zelensky în engleză, apărând prin link video la Davos.

Biden deplânge victimele accidentului de elicopter din Ucraina

ACTUALIZARE 08:30 În urma prăbuşirii elicopterului în care se afla ministrul ucrainean de Interne, preşedintele american Joe Biden şi soţia sa Jill „deplâng alături de toţi cei îndoliaţi această tragedie sfâşietoare”, a declarat miercuri Casa Albă, relatează AFP

Potrivit unui comunicat, cuplul prezidenţial saluta memoria acestui ministru, Denis Monastîrski, „un om al reformelor şi un patriot” şi „se gândeşte la civilii ucişi sau răniţi” în acest accident, soldat cu cel puţin 14 morţi, între care un copil, scrie Agerpres.

Scholz pune condiții SUA pentru a livra tancuri Leopard Ucrainei

ACTUALIZARE 08: 20 Într-o conversaţie telefonică cu preşedintele american Joe Biden, cancelarul Scholz a spus că Germania ar putea livra tancuri doar dacă SUA, la rândul lor, vor pune la dispoziţie Ucrainei principalele lor tancuri de luptă Abrams, potrivit unui articol apărut în Suddeutsche Zeitung.

Joe Biden nu a comunicat poziţia sa în această privinţa în timpul conversaţiei de marţi, scrie Agerpres.

Şi ziarul Bild a informat că Olaf Scholz este dispus să permită livrarea de tancuri germane Leopard, cât şi furnizarea acestor tancuri de către parteneri ai NATO, citând cercuri guvernamentale, dacă SUA furnizează, la rândul lor, tancuri Abrams. Cancelarul Scholz ar dori ca Europa şi SUA să ofere Ucrainei tancuri de luptă împreună, astfel încât Kremlinul să nu poată diviza NATO, se arată în articol.

Tot miercuri, transmite Reuters, un înalt oficial al Pentagonului a declarat că SUA urmăresc să întrerupă dinamica războiului de uzură şi a liniilor de front aproape îngheţate din Ucraina cu capacităţile militare nou anunţate care, şi-a exprimat speranţa, vor da un nou impuls bătăliei Kievului împotriva forţelor ruse.

Înaltul oficialul american, Colin Kahl, care tocmai s-a întors dintr-o vizită la Kiev, a spus că Pentagonul nu este încă pregătit să răspundă cererilor Kievului privind furnizarea de tancuri Abrams.„Pur şi simplu nu cred că a sosit momentul”, a spuse Kahl. „Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump. Este greu să te antrenezi. Are un motor de avion cu reacţie”.

Letonia va furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Stinger

ACTUALIZARE 08: 15 Ministrul leton al Apărării, Inara Murniece, a anunţa miercuri că guvernul de la Riga doreşte să ofere Ucrainei în viitorul apropiat ajutor militar suplimentar, care va include rachete antiaeriene Stinger, elicoptere, mitraliere cu muniţie şi drone, informează dpa.

Ea a anunţat, de asemenea, că este planificat un antrenament mai intens al soldaţilor ucraineni în Letonia. Nu au fost disponibile pentru moment detalii referitoare la calendarul activităţilor sau la numărul unităţilor implicate.

Letonia, care se învecinează cu Rusia, este printre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei şi a oferit Kievului ajutor militar în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro de la începutul invaziei, potrivit informaţiilor furnizate de Riga. 

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...