Ministrul Economiei intervine în scandalul de corupţie de la Romarm: „Am cerut clarificarea situației juridice a lui Gabriel Țuțu”

Data actualizării: Data publicării:
florin spataru
Ministrul Economiei, Florin Spătaru. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Economiei a solicitat companiei Romarm să trimită o scrisoare către instanţe pentru a clarifica situaţia juridică a directorului general, Gabriel Ţuţu, a afirmat luni ministrul Economiei, Florin Spătaru, în contextul în care şeful Romarm este cercetat de DNA în dosarul măştilor neconforme.

"Am solicitat companiei Romarm să trimită o scrisoare către instanţe pentru a clarifica situaţia juridică a domnului Gabriel Ţuţu. În urma răspunsului pe care îl vom primi vom lua deciziile corespunzătoare, urmând să analizăm contractul de mandat şi valabilitatea acestui contract, în această situaţie. (...) Vreau să las instanţele judecătoreşti să decidă asupra acelor contracte. Ce pot să vă spun este că atât subsidiarele companiei Romarm, cât şi compania Romarm au furnizat cu succes pe piaţa internă, dar şi pe piaţa internaţională, produse care sunt apreciate - aşa că în domeniul militar pot să vă spun că avem un nume bun, iar compania Romarm va funcţiona cu Consiliul de Administraţie şi cu conducerea acestei companii fără sincope. Ne vom asigura ca noi, Ministerul Economiei, să luăm deciziile corespunzătoare în funcţie de informaţiile pe care le primim", a menţionat Florin Spătaru, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat de jurnalişti ce măsuri a luat Ministerul Economiei pentru a clarifica situaţia de la Romarm.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie

Declaraţiile au fost făcute luni, în cadrul unei conferinţe de presă, cu ocazia semnării unui Memorandum de Înţelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Naţională Romarm SA şi Hanhwa Aerospace.

Ministrul Economiei a subliniat că industria de apărare românească îşi doreşte realizarea unor parteneriate care să ducă la crearea unor echipamente, produse, servicii pentru Ministerul Apărării Naţionale, dar şi pentru acoperirea necesităţilor din domeniul apărării în ţările NATO.

Întrebat de jurnalişti dacă România va putea exporta tehnică militară şi în alte state europene, ministrul Economiei a precizat că acest lucru va fi posibil dacă dezvoltăm această capabilitate în ţara noastră.

"Da, cu siguranţă, dacă dezvoltăm această capabilitate în România. La Ministerul Economiei discutăm inclusiv de modificări legislative care să ne dea posibilitatea să furnizăm către alte ţări din Uniunea Europeană sau din afara Uniunii Europene", a afirmat Florin Spătaru.

Pe de altă parte, el a precizat că prin aceste cooperări industriale România va reuşi ca în industria de apărare să atragă forţă de muncă nouă pe care să o poată califica. "Un astfel de proiect deja a fost propus pentru finanţare la Ministerul Educaţiei de către Automecanica Moreni şi vrem să încurajăm celelalte companii să dezvolte aceste campusuri pentru învăţământ dual şi pentru a atrage tineri în acest sector", a adăugat ministrul Economiei.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri