Obiectul minuscul pe care îl folosesc femeile din India ca să se apere de hărțuitori

Data actualizării: Data publicării:
femeie din india
Foto: Profimedia

Aproape fiecare femeie din India are o poveste legată de hărțuirea sexuală în locuri publice, când cineva le-a atins fără permisiunea lor în locuri sensibile, iar în timp ce multe dintre ele apelează la diferite trucuri pentru a se apăra în fața prăduitorilor, precum unghiile lungi, pantofii stiletto sau chiar umbrelele, există un obiect minuscul, mult mai eficient, care sperie hărțuitorii, relatează BBC.

Este vorba de acul de siguranță, folosit de femei în general pentru a prinde bucăți de materiale sau pentru a face față unei probleme cu vestimentația, dar care a devenit o armă pentru apărare pentru femeile din India.

Cu câteva luni în urmă, mai multe femei din India au povestit pe Twitter experiențele lor cu prăduitori și au dezvăluit că purtau întotdeauna un ac de siguranță în genți sau pe ținuta lor și că era arma preferată împotriva agresorilor în spațiile aglomerate. Una dintre ele, Deepika Shergill, a povestit că a fost agresată de un bărbat în vârstă de 45 de ani, pe vremea când ea avea doar 20 de ani. S-a întâmplat într-un autobuz pe care îl lua în mod regulat pentru a face naveta la birou. „Întotdeauna venea și stătea lângă mine, se apleca, se freca de spatele meu  și cădea peste mine de fiecare dată când șoferul frâna”. În acele vremuri, ea spune că era foarte timidă și nu voia să atragă atenția asupra ei, așa că a suferit în tăcere luni de zile.

Până când, într-o seară, el „a început să se masturbeze și să ejaculeze pe umărul” ei, iar Shergill nu a mai suportat. „M-am simțit pângărită. Ajunsă acasă, am făcut un duș foarte lung. Nici măcar nu i-am spus mamei ce s-a întâmplat cu mine", a spus ea. „În acea noapte nu am putut să dorm și chiar m-am gândit să renunț la serviciu, dar apoi am început să mă gândesc la răzbunare. Am vrut să-l rănesc, să-l descurajez să-mi mai facă asta vreodată."

A doua zi, Shergill s-a încălțat cu pantofi stiletto și s-a urcat în autobuz, înarmată cu un ac de siguranță. „De îndată ce a venit și a stat lângă mine, m-am ridicat de pe scaun și i-am zdrobit degetele de la picioare cu tocurile mele. L-am auzit gâfâind și m-am bucurat. Apoi l-am înțepat cu acul în braț și am ieșit rapid din autobuz.” Deși a continuat să meargă cu acel autobuz încă un an, a spus că a fost ultima dată pe care l-a văzut.

Povestea ei este șocantă, dar nu rară. O colegă de 30 de ani a povestit un incident când un bărbat a încercat în mod repetat să o atingă într-un autobuz de noapte între orașele din sudul Cochin și Bengaluru (Bangalore). „Inițial am crezut că a fost întâmplător”, a spus ea. Dar când a continuat, ea și-a dat seama că a fost intenționat, iar acul de siguranță pe care îl folosise pentru a-și ține eșarfa la loc „a salvat-o”.

„L-am înțepat și s-a retras, dar a tot încercat iar și iar și eu am tot încercat să-l înțep înapoi. În cele din urmă, s-a retras. Sunt fericită că am avut acul de siguranță, dar îmi pare rău că nu m-am întors în jur să-l plesnesc”, spune ea. „Dar când eram mai tânără, mă temeam că oamenii nu mă vor sprijini dacă dădeam un semnal de alarmă”, adaugă ea.

Activiștii spun că frica și rușinea pe care le simt majoritatea femeilor îi încurajează pe molestatori și face ca problema să fie atât de răspândită. Potrivit unui sondaj online efectuat în 140 de orașe indiene în 2021, 56% dintre femei au declarat că au fost hărțuite sexual în transportul public, dar doar 2% dintre acestea au mers la poliție. Marea majoritate a spus că au luat măsuri chiar ele sau au ales să ignore situația, iar de multe ori s-au îndepărtat pentru că nu au vrut să creeze o scenă sau au fost îngrijorate de escaladarea situației.

Peste 52% au declarat că au renunțat la studii sau la oportunitățile de angajare din cauza „sentimentului de nesiguranță”. „Frica de violență sexuală afectează psihicul și mobilitatea femeilor mai mult decât violența reală”, spune Kalpana Viswanath, cofondatorul Safetipin, o organizație socială care lucrează pentru a face spațiile publice sigure și incluzive pentru femei. „Femeile încep să-și impună restricții și neagă egalitatea cu bărbații, iar aceste lucruri au un impact mult mai profund asupra vieții lor decât actul real de molestare”.

Viswanath subliniază că hărțuirea femeilor nu este doar o problemă cu care se confruntă doar femeile din India, ci este o problemă globală. Un sondaj al Fundației Thomson Reuters, efectuat pe un eșantion de 1.000 de femei din Londra, New York, Mexico City, Tokyo și Cairo, a arătat că „mijloacele de transport în comun erau magneți pentru prădătorii sexuali care ieșeau în orele de vârf pentru a-și ascunde comportamentul și ca scuză dacă erau prinși”.

Viswanath spune că femeile din America Latină și Africa i-au spus că poartă și ele ace de siguranță. Iar revista Smithsonian relatează că în SUA, femeile foloseau ace de siguranță chiar și în anii 1900 pentru a înțepa bărbații care se apropiau prea mult.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri