Pedepse blânde pentru accidente mortale. Cum motivau judecătorii condamnările cu suspendare înainte de Legea Anastasia

Data actualizării: Data publicării:
Șoferii sub influența alcoolului sau a drogurilor care provoacă accidente mortale vor fi trimiși direct la închisoare
Legea Anastasia. Șoferii sub influența alcoolului sau a drogurilor care provoacă accidente mortale vor fi trimiși direct la închisoare. Foto: Profiemdia Images

50.000 de șoferi care au provocat accidente sau au comis alte infracțiuni în trafic nu au primit nici măcar o zi de închisoare. Chiar ministrul Justiției spune că jumătate dintre condamnările cu suspendare, aflate acum sub supravegere, sunt infracțiuni în trafic. De exemplu, un șofer care a ucis doi tineri într-un accident și avea o alcoolemie de 2 la mie a primit... trei ani cu suspendare. E rezultatul faptului că România are doar de o lună și jumătate „Legea Anastasia”, care prevede pedepse cu executare pentru șoferii care produc accidente mortale, fiind sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Un șofer a primit 2 ani și 5 luni de închisoare cu suspendare, după ce a ucis în urma unui accident o fată de 19 ani. A condus cu o alcoolemie de 1 la mie și cu o viteză de 120km/h în localitate. Judecătorii care i-au dat pedeapsa cu suspendare au scris în motivare că „șoferul și-a recunoscut faptele”, ceea ce l-a scăpat de condamnarea cu executare.

Mai mult, pentru magistrați a contat și faptul că bărbatul nu mai fusese condamnat dar și faptul că „era angajat în muncă și avea o bună conduită în familie și în societate”.

În aceeași motivare, judecătorii au menționat că fata de 19 ani care a murit în urma accidentului a urcat în mașina bărbatului deși știa că el băuse.

Tot o pedeapsă cu suspendare a primit și un șofer care a ucis 3 tineri și a răniți alți 6 pentru că a condus aproape în comă alcoolică, având o alcoolemie de 2 la mie. Judecătorii din Bârlad i-au dat 3 ani de închisoare cu suspendare, tot pentru că și-a recunoscut vina.

De o lună și jumătate avem o lege mai dură cu șoferii care urcă la volan beți, drogați sau fără permis și provoacă accidente mortale. Ei nu mai pot primi pedepse cu suspendare, ci e obligatoriu să fie condamnați la închisoare cu executare. Se numește „Legea Anastasia” și poartă numele unei fetițe de 4 ani care a fost ucisă anul trecut, într-un accident provocat de o femeie care conducea fără permis auto.

În cazul șoferului din 2 Mai, dacă și testele de sânge vor confirma că el era drogat în momentul în care a produs accidentul, judecătorii vor fi obligați sî îi dea o pedeapsă cu executare.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri