Alegeri prezidențiale 2019. Ce nu ai voie să faci în cabina de vot

Data actualizării: Data publicării:
alegeri alegatori cabina vot 5330676-Mediafax Foto-BALAZS ATTILA

Alegerile prezidențiale 2019 au loc, duminică, 10 noiembrie, la nivel național. Al doilea tur este programat pentru data de 24 noiembrie. Alegătorii trebuie să știe ce nu au voie să facă în cabina de vot, pentru că anumite fapte sunt considerate infracțiuni în procesului de votare, potrivit Codului Penal. Votarea începe duminică, 10 noiembrie, la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Alegătorii votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.

Cei care se prezintă la vot trebuie să știe ce nu au voie să facă în cabina de vot și că infracțiunile electorale sunt prevăzute în art. 385-393 din Codul penal și se referă la toate categoriile de alegeri (prezidențiale, parlamentare, locale, referendum sau europarlamentare), fiind vorba despre Împiedicarea exercitării drepturilor electorale (art. 385), Coruperea alegătorilor (art. 386), Frauda la vot (art. 387), Violarea confidențialității votului (art. 389), Nerespectarea regimului urnei de vot (art.390), Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale (art. 391), Fapte săvârșite în legătură cu un referendum (art. 392) și Sancționarea tentativei (art.393).

Alegeri prezidențiale 2019. Ce nu au voie să facă alegătorii în cabina de vot

Frauda la vot este prevăzută în articolul 387 din Codul penal. Cei care votează la alegerile prezidențiale 2019 fără a avea acest drept, cei votează de mai multe ori, cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător, cei care utilizează un act de identitate fals sau nul sau cei care utilizează un buletin de vot fals vor fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 si 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal).

Astfel, în timpul alegerilor prezidențiale, nu este voie ca în cabina de vot să fie prezentă altă persoană, în afara celei care votează. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Alegătorii care participă la alegerile prezidențiale 2019 nu au voie să părăsească incinta secției de votare cu ștampila de vot, această faptă fiind considerată furt.

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte, potrivit articolului 389 din Codul penal, cu amendă (amenda penală aplicabilă este între 600 și 90.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal). Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 și 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal).

Astfel, alegătorii nu au voie să facă în cabina de vot fotografii sau clipuri video. Tentativa de violare a confidenţialităţii votului se pedepsește, fiind prevăzută expres în art. 393 Cod penal.

Potrivit unui sondaj IMAS, realizat la comanda Europa FM, Klaus Iohannis se află pe primul loc în preferințele românilor, urmat de Mircea Diaconu și de Viorica Dăncilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...