Banii din PNRR pentru 14 spitale, în pericol. Pîslaru: „Există 4 sau 5 spitale care au progres zero, nu se fac până anul viitor”

Data actualizării: Data publicării:
Spitale
Foto: Profimedia

Ministrul Fondurilor Europene, Dragoş Pîslaru, a afirmat că există patru, cinci spitale finanţate din PNRR care nu au progresat deloc şi a menţionat că pentru acestea nu mai poate susţine cineva că vor fi încheiate până anul viitor. El a menţionat că există un risc la 14 spitale din cele 19 aflate pe lista iniţială de finanţare din PNRR.

Dragoş Pîslaru a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, câte spitale din PNRR vor fi păstrate şi câte vor fi finalizate până în august 2026.

„Există un număr de patru şi aproape cinci spitale, de exemplu, care nu au progres deloc. Zero. Pentru acelea nu cred că cineva va putea să susţină că ele se pot face până anul viitor. Pentru celelalte, evident, există o discuţie întreagă cu privire la modul în care le-am putea accelera, dar cu siguranţă în acest moment avem un risc la circa 14 spitale din lista pe care am avut-o iniţial.

Discutăm de 14 din 19. Deci ca să înţelegeţi lucrurile, cinci spitale credem că pe baza progresului fizic se pot face, din diferenţa de 14, patru sau chiar cinci ştim aproape sigur că nu se pot face şi ceea ce încercăm să facem, încercăm să salvăm tot ce se poate salva printr-o mobilizare exemplară împreună cu constructorii, şi respectiv pentru celelalte să găsim surse alternative de finanţare. Ca să fie foarte clar şi să înţelegem cu toţii, nu se pune problema să renunţăm la construcţia acestor spitale”, a declarat Dragoş Pîslaru.

România riscă să piardă 7,8 miliarde de euro din PNRR

Ministrul Fondurilor Europene susține că  suma de proiecte de investiţii din PNRR care au un semn de întrebare în acest moment legat de implementarea lor până la termenul limită este de 7,8 miliarde de euro. El precizează că a început o discuţie preliminară pentru a se stabili care proiecte pe PNRR pot fi implementate până la sfârşitul anului viitor.

„Comisia Europeană împreună cu echipele de la ministere şi cu echipa de la MIPE au început o discuţie deocamdată preliminară prin care să vedem ce din totalul acesta pe care îl avem pe PNRR poate fi cu adevărat fezabil implementat până la sfârşitul perioadei, deci până la sfârşitul 2026 şi ce nu. Şi descoperim o problemă sistemică. Nu discutăm de o problemă doar la nivel central sau de o problemă doar pe un anumit sector.

Suma de proiecte de investiţii care au un semn de întrebare în acest moment şi legitim pus legat de capacitatea de a fi implementată este de 7,8 miliarde de euro. Discutăm aici de şcoli, discutăm de spitale, discutăm de segmente de autostradă, discutăm de infrastructură feroviară, de infrastructură socială, de locuinţe pentru tineri, de bani pentru întreprinderile micii şi mijlocii şi dezvoltarea sectorului privat, de împăduriri, de cam toate capitolele, sau de o bună parte din capitolele cruciale care au în acest moment un risc de ajustare semnificativ”, a afirmat Dragoş Pâslaru.

El a mai transmis că va exista o renegociere a PNRR.

„Vom avea probabil acum o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mutăm toate proiectele bune pe granturi ca să luăm granturile. Dar dacă pe granturi, după ce le mutăm, ultima şansă de a le muta, întârziem şi nu facem ceva, atunci pierdem banii nerambursabili. Şi asta nu trebuie să se întâmple. Vom avea un sistem de monitorizare extrem de strict pe această zonă. Pe proiectele care în acest moment nu au progres fizic, nu poţi să justifici cum s-ar face, am stabilit că ministerele trebuie să vină în primul rând cu un stadiu de implementare”, a mai declarat Dragoş Pâslaru.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum s-a produs de fapt accidentul mortal de pe Transalpina. Gestul motociclistului argentinian a provocat...
Digi FM
Unde ar putea fi înmormântat Felix Baumgartner. Familia cere discreție totală la ceremonie
Pro FM
Ce avere are Jaden Smith, la 27 de ani. Fiul actorului Will Smith e în topul celor mai bogaţi tineri din lume
Film Now
Bărbatul care i-a furat mințile lui Gwyneth Paltrow, în timp ce actrița avea o relație cu Brad Pitt: „Era...
Adevarul
Vaccinul anti-COVID produs de Pfizer poate crește riscul pierderii vederii, relevă un nou studiu
Newsweek
Familie de magistrați cu 50.000 lei/lună pensii speciale. Soțul are și 17.000 lei salariu de la stat
Digi FM
Dezvăluirea surprinzătoare a regelui Charles: "Sunt rudă cu Vlad Țepeș". Ce i-a povestit unui actor de la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Denise Richards, în mijlocul unui scandal de proporții. Soțul ei o acuză de infidelitate: „Plănuia să-și...
UTV
Mihaela Rădulescu, devastată de moartea lui Felix Baumgartner: „Sunt pierdută fără el. A murit făcând ceea ce...