Bode, despre propunerile privind modificarea Codului Fiscal: Sunt discuţii. Modificările vor fi prezentate până la 1 iulie

Data actualizării: Data publicării:
ciuca bode sighiartau
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, miercuri, despre propunerile înaintate de PSD privind modificarea Codului Fiscal, că au fost mai multe şedinţe ale coaliţiei şi sunt la nivel de discuţii. „Tot ceea ce vrem să aplicăm de la 1 ianuarie 2023 va fi prezentat public până cel târziu la 1 iulie”, a spus el.

"Este a patra sau a cincea şedinţă de coaliţie care are pe agendă aceste discuţii, pentru că suntem la nivelul de discuţii. Am agreat de la începutul acestor discuţii: nicio taxă nouă în 2022, venim cu set de măsuri prin care luăm anumite decizii de ajutor, de stimulare, venim cu anumite deduceri pentru cetăţeni şi pentru agenţii economici şi tot ceea ce vrem să aplicăm de la 1 ianuarie 2023 va fi prezentat până cel târziu la 1 iulie 2022. Aşadar, discuţiile continuă, orice chestiune de genul taxe de solidaritate, modificare cotă unică sunt doar discuţii. Concluziile le veţi vedea, vor fi prezentate public de către prim-ministru, de către preşedintele PSD şi preşedintele UDMR", a afirmat Bode, întrebat dacă e de acord cu impunerea unei taxe pentru companiile cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro.

El a spus că se vor strânge bani pentru aceste măsuri din creşterea absorbţiei fondurilor europene şi din creşterea colectării la buget.

"Soluţia la îndemână, şi am spus de mai multe ori, este creşterea, pe de o parte, a gradului de absorbţie a fondurilor europene şi, pe de altă parte, creşterea colectării. ANAF are un plan de creştere a nivelului colectării cu 2 miliarde în fiecare lună", a adăugat Bode.

Ministrul a precizat că inflaţia, creşterea preţului la energie şi la combustibil sunt cauzate de conflictul armat dintre Rusia şi Ucraina.

"În luna mai, Guvernul a intervenit şi a acordat acele facilităţi pentru 3.000 de agenţi economici, aproximativ 300 milioane de lei subvenţie, ceea ce înseamnă aproape 400.000 euro ajutor pe companiile care efectuează transport de marfă şi persoane. Am dat un exemplu de intervenţia Guvernului pentru cei afectaţi. Acum este nevoie de mai mulţi bani la buget pentru a putea interveni şi a sprijini, până la urmă, posibilitatea cetăţenilor de a circula. Preţurile au crescut într-adevăr foarte mult şi preţul barilului a crescut foarte mult, dar în acelaşi timp Guvernul, coaliţia se uită şi la taxe şi la ce ţine de reglementarea noastră. Nu exclud, dar nu pot să fac angajamente eu aici, ca la un moment dat Guvernul să vină să spună, apropo de ce se discută în spaţiul public de acciză şi alte chestiuni pe care Guvernul poate să le reducă, nu exclud acest lucru, reducerea accizei, sunt lucruri la care ne uităm cum ne-am uitat şi în luna mai şi am sprijinit o mică parte din beneficiari", a mai spus Bode, potrivit Agerpres.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, declara marţi că sunt în jur de 320 de mari companii în România cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro iar acestea plătesc în medie cam 0,8% impozit pe profit, mai puţin decât plătesc microîntreprinderile.

"Sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro în România. Se plăteşte în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%. Noi am venit şi am prezentat că în acest moment în România este impozitată mult prea mult munca şi trebuie să găsim un echilibru şi cu impozitarea capitalului. (...) Cu alte cuvinte, de 30 de ani, povara impozitelor şi grosul impozitelor au rămas prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici şi mijlocii, şi trebuie găsit într-un fel un echilibru. Asta nu exclude reorganizarea ANAF, a Vămii, digitalizarea, lucruri care se vor face în perioada următoare într-un mod mai alert, pentru că se impune acest lucru. (...) Filosofia a fost, e impozitarea capitalului, şi nu a muncii", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului, întrebat cui se va aplica taxa de solidaritate.

El susţinea că un impozit pe profit de 0,8% la marile companii e prea puţin.

"Pentru prima oară, aceste sume vor avea şi o destinaţie, merg la educaţie şi sănătate. Vom vedea în coaliţie cum avem discuţia, dacă se continuă această discuţie sau găsim alte variante. Rămân consecvent şi cred că ar fi fost corect, pe o perioadă limitată de timp, până trec toate aceste crize, să venim cu o astfel de abordare de impozitare a capitalului. Ar fi fost vorba să intre în vigoare cu 1 ianuarie, anul viitor", a menţionat liderul social-democraţilor.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri