Cererea DNA în cazul Gabriel Oprea, discutată luni în Senat

Data actualizării: Data publicării:
gabriel oprea unpr oprea 00 INQ Octav Ganea

Biroul Permanent al Camerei Superioare va discuta luni solicitarea DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale a ex-vicepremierului Gabriel Oprea, acuzat de ucidere în culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină. Votul în plen va avea loc după ce Comisia juridică va întocmi un raport.

gabriel oprea psd ro

Potrivit Regulamentului Senatului, conducerea Camerei Superioare trebuie să ia „de îndată” cunoștință de solicitările privind începerea urmăririi penale a unui fost sau actual membru al Guvernului care este și senator. Cererile de acest fel sunt trimise la Comisia juridică, ai cărei membri trebuie să prezinte, în maximum cinci zile, o primă evaluare a dosarului și o estimare a timpului necesar întocmirii raportului, luând în calcul audierea persoanei/persoanelor vizate.
Termenul de depunere a raportului de către Comisia juridică nu poate depăși 14 zile, iar în alte cinci zile documentul trebuie să fie introdus pe ordinea de zi a plenului.
O hotărâre privind cererea de urmărire penală se adoptă prin votul secret, exprimat cu bile, al majorității senatorilor prezenți.
Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat joi procurorului general să trimită Senatului cerere pentru începerea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea va ajunge astfel pentru a treia oară la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitări DNA de urmărire penală, după ce, în februarie, Senatul a aprobat două cereri de urmărire penală pentru abuz în serviciu, în cazul limuzinei DIPI şi în cel al folosirii abuzive a coloanei oficiale.
Potrivit procurorilor, în perioada în care a fost ministru de Interne, Oprea a fost însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere „în cvasitotalitatea deplasărilor”, incluzând deplasările zilnice la sediul ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant şi când mergea acasă.
Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială, în timp ce premierul a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri