Duelurile politice ale anului. Cine sunt protagoniștii bătăliilor pentru putere din interiorul a trei mari partide din România

Data publicării:
batalie
Trei mari partide din România au bătălii politice interne pentru că trebuie să-și aleagă anul acesta noi conduceri Foto: Guliver/GettyImages

Lupta politică se anunță a fi intensă anul acesta, nu doar între partide, ci și în interiorul acestora. PNL, USR-PLUS și PSD - toate vor avea congrese pentru a-și alege conduceri noi. Liderii actuali speră să își conserve puterea, însă au contracandidați serioși. Taberele deja încep să se contureze, iar tensiunea mocnește în fiecare formațiune în parte. 

Președintele PNL Ludovic Orban s-ar putea confrunta cu premierul Florin Cîțu, în USR-PLUS, lupta se va da între Dan Barna și Dacian Cioloș, în timp ce în PSD se prefigurează o înfruntare între Marcel Ciolacu și Gabriela Firea. 

PNL: Ludovic Orban vs Florin Cîțu

Duelul care deja a intrat în atenția publică este cel dintre președintele PNL Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu. Declarațiile publice trădează deja neînțelegerile dintre cei doi. Șeful Executivului a anunțat că va candida la Congres, însă a evitat să spună dacă țintește chiar fotoliul de președinte. Șansele acestuia cresc în principal datorită puterii și resurselor pe care le are în calitatea sa de prim-ministru. Este însă o sabie cu două tăișuri, pentru că asumarea unor măsuri nepopulare în rândul liderilor din teritoriu i-ar putea atrage antipatia acestora.

În plus, el ar putea pierde totul în urma unui eșec în congres. Ludovic Orban are încă o susținere consistentă în partid, chiar dacă și la adresa lui au fost exprimate nemulțumiri de o tabără ai cărei principali exponenți au fost Rareș Bogdan și Robert Sighiartău. Balanța ar putea fi înclinată decisiv de președintele Klaus Iohannis. 

USR-PLUS: Dacian Cioloș vs Dan Barna

Un alt meci interesant va fi cel din USR-PLUS. Fuziunea celor două partide ar trebui să se încheie cel târziu în toamnă, iar formațiunea ar urma să rămână cu un singur președinte. Dacian Cioloș a lăsat de înțeles că ar fi interesat de șefia partidului, ba chiar că și-ar dori modificări de statut care să îl oblige pe Dan Barna să aleagă între funcțiile deținute în Guvern și Parlament și cele din interiorul partidului. Declarațiile liderului PLUS au stârnit deja nemulțumiri în USR. Este de menționat însă că cei din Uniunea Salvați România au avut critici și pentru Dan Barna după rezultatele obținute la prezidențiale și la parlamentare.

PSD: Marcel Ciolacu vs Gabriela Firea

În opoziție, atmosfera este mai liniștită în PSD. Președintele Marcel Ciolacu și-a atins țintele electorale și nu i-a fost cerut capul în partid. O eventuală victorie a Gabrielei Firea la Primăria Capitalei l-ar fi pus în dificultate, însă prim-vicepreședintele PSD nu și-a exprimat până acum intenția de a prelua conducerea partidului. În perspectiva unui congres este, însă, văzută în continuare drept un posibil contracandidat al lui Ciolacu.

Dispute au existat între cei doi recent, după ce liderul PSD a anunțat că își dorește ca Robert Negoiță să revină în partid. Primarul sectorului 3 a criticat-o dur pe Firea în campania de la locale, iar aceasta se opune revenirii lui în PSD. Toate aceste dispute s-ar putea tranșa la congresele care vor fi organizate în următoarele luni.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri