Gabriel Oprea va asigura interimatul la Ministerul de Interne. Preşedintele a semnat decretul de desemnare în funcție
Te-ar putea interesa și:
Actualizare 15.59. Traian Băsescu a semnat decretul prin care se ia act de demisia lui Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului. De asemenea, președintele a semnat decretul prin care se desemnează Gabriel Oprea, viceprim-ministru, ca ministru interimar al Afacerilor Interne.
Premierul Victor Ponta a susținut joi o declarație de presă, la Palatul Victoria, în care a anunțat că Gabriel Oprea va asigura interimatul la conducerea Ministerul Afacerilor Interne.
Șeful Executivului a spus că la 1 februarie va fi anunțată propunerea pentru preluarea funcției de ministru de Interne.
Anunțul vine după ce Radu Stroe și-a dat demisia de la conducerea MAI, ca urmare a accidentului aviatic din Apuseni.
Gabriel Oprea, liderul UNPR, deţine o funcţie onorifică, de vicepremier, în Cabinetul Ponta II, el nu are portofoliu, în virtutea asocierii formaţiunii sale cu USL şi a participării la alegeri împreună, dar şi a unei viitoare fuziuni a UNPR cu PSD şi reunificări a stângii, potrivit Mediafax.
Gabriel Oprea face parte din garda veche a PSD și este artizanul, împreună cu Marian Sârbu, Cristian Diaconescu şi Neculai Onţanu, a ultimei scindări a PSD, din 2010, concomitentă cu preluarea de către Victor Ponta a mandatului de preşedinte al formaţiunii.
Ponta nu a reuşit să împiedice la momentul respectiv scindarea, iar lucrurile au evoluat către constituirea unei noi formaţiuni politice, UNPR, care a sprijinit în Parlament guvernele succesive Emil Boc, prin grupurile parlamentare ale progresiştilor - nou înfiinţate - dar şi participând la actul de guvernare cu miniştri, Oprea deţinând portofoliul de ministru al Apărării.
Victor Ponta s-a exprimat în repetate rânduri în favoarea reunificării, sub mandatul său, a stângii, el vizând ca la Congresul PSD din februarie 2013 PSD şi UNPR să fuzioneze, iar doi lideri ai UNPR să obţină funcţiile de viitori vicepreşedinţi ai PSD.
Relaţiile dintre Ponta şi Oprea au fost unele tensionate, cel puţin în ceea ce priveşte declaraţiile publice ale celor doi, deşi acestea nu au fost tot timpul aşa, Oprea fiind şi naşul primului copil al lui Ponta.
Oprea a fost membru al PSD din 2003 până în 2009. El şi-a anunţat demisia din PSD, unde a fost lider al filialei Ilfov, în 15 ianuarie 2009, la două zile după ce a părăsit funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.
Oprea a fost mai puţin de o lună ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul PSD-PDL, între decembrie 2008 şi ianuarie 2009.
El a demisionat, după 20 de zile de la numire, de la conducerea MAI, ca urmare a faptului că PSD i-a retras sprijinul politic întrucât nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv a lui Virgil Ardelean la DGIPI.
În perioada 2003-2004, Oprea a fost ministru delegat pentru Administratia Publică, în Guvernul Năstase.
El a deţinut, în perioada 2002-2003, şi funcţia de prefect al Capitalei.
Înainte de 2002, el a mai deţinut funcţiile de preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare. El a fost ofiţer de justiţie militară şi ofiţer în Ministerul Apărării Naţionale.
Gabriel Oprea s-a născut la 1 ianuarie 1961, în comuna Fundulea, din judeţul Călăraşi. Este căsătorit şi are doi copii.
Gabriel Oprea este doctor în drept la Universitatea Bucureşti, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, cursul postuniversitar pe teme de securitate şi siguranţă naţională, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti şi Şcoala militară de ofiţeri Sibiu, specializarea intendenţă.
El este profesor universitar, conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii.
În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, iar un an mai târziu, în 2001, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.
Din octombrie 2009, când a fost înaintat în grad prin decret al preşedintelui Traian Băsescu, este general cu patru stele în rezervă.
Oprea are două terenuri intravilane - în suprafaţă de 3.245,85 metri pătrați, respectiv de 950 de metri pătrați în oraşul Voluntari.
El deţine, de asemenea, o casă de locuit în Voluntari-Pipera, în suprafaţă de 817,92 de metri părați, o casă de locuit în Bucureşti în suprafaţă de 828 metri pătrați, încă o casă de locuit în Bucureşti în suprafaţă de aproximativ 467 de metri pătrați, precum şi două apartamente în Capitală.
Oprea mai are o casă de vacanţă la Predeal, în suprafaţă de circa 150 de metri pătrați şi o casă de vacanţă în Venus şi mi deţine şi un spaţiu comercial în Bucureşti.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.