Video Iohannis critică Comisia Europeană în scandalul despăgubirii fermierilor. „Trebuia să țină cont că noi am făcut sacrificii imense”

Data publicării:
Iohannis face declaratii
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a criticat joi Comisia Europeană pentru nivelul despăgubirilor acordate fermierilor români afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina, arătând că România a făcut „sacrificii imense” pentru a facilita exportul grânelor din țara vecină, aflată în război cu Rusia. Klaus Iohannis afirmă că formula de calcul a despăgubirilor este nenegocibilă și spune că „este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei”.

„Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acord anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund. Dar nu le-am văzut și nu pot să comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste spețe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate - după părerea mea - contabilicește. Sunt chestiuni complicate, trebuie să ținem cont, de exemplu, sau cel puțin trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. N-au făcut-o, nu știu de ce n-au făcut-o, dar vom afla și... este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei” a declarat Klaus Iohannis joi, înaintea Consiliului European. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

România a transmis Comisiei Europene, la timp şi „cu rapiditate”, datele cerute în vederea despăgubirii fermierilor români afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina, şi nu a avut loc nicio negociere privind stabilirea sumelor ce se cuvin din fondul de rezervă, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Comisia Europeană a decis să acorde Poloniei 29,5 milioane de euro, Ungariei, deşi are o pierdere de 110 milioane, nu i-a acordat nimic, României, din 45,84 milioane i-a repartizat 10,05 milioane, Slovaciei nimic, iar Bulgariei 16,75 milioane euro, a mai arătat ministrul Agriculturii, care a apreciat drept „derizorie” suma de 10 milioane de euro alocată României pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
UE avertizează cetățenii să folosească telefoane simple cu butoane când intră în SUA
Digi FM
Femeia care a renunțat la deodorant, șampon și pastă de dinți. Soluția pe care a găsit-o pentru igienă...
Pro FM
Justin Bieber ar avea datorii de milioane de dolari, potrivit apropiaților: „Se confruntă cu propriii demoni”
Film Now
Cum a sărbătorit Daniel Craig obținerea rolului James Bond: Eram în supermarket, aveam căruciorul plin cu...
Adevarul
Trump îşi arată „prietenia” faţă de Putin printr-o invitaţie directă de a cuceri Ucraina. Europa, în alertă
Newsweek
Care pensionari trebuie să restituie bani din pensie? Ministerul Muncii a dat ordinul
Digi FM
O româncă a fost bătută și umilită de personalul unui hotel din Turcia: „Eram în şoc. Am început să plâng...
Digi World
Ce este sindromul inimii frânte și cât de periculos este. O despărțire sau pierderea unei persoane dragi face...
Digi Animal World
Un animal misterios le dă fiori oamenilor din Colorado: „Ar putea fi un Chupacabra?”. Imaginile sunt virale
Film Now
Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret. Viața i s-a schimbat complet
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...