JURNALUL DE SEARĂ. Fundația „Mișcarea populară” - ce șanse are?

Data publicării:
25032013 20miscare-56829

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a anunțat luni seară că a început demersuri pentru înfiinţarea „Mişcării Populare". Pentru început, va fi o organizaţie non-guvernamentală.

Sunt sceptică asupra viitorului acestei mișcări. Nici mișcarea dl. Neamțu, nici Forța Civică nu au avut un mare succes. Orice nouă inițiativă care se raportează fie la Băsescu sau Antonescu sau Ponta nu va reuși să adune credibilitate. Lumea așteaptă ceva nou, ar vrea altceva, 60% dintre români nu s-au dus la vot. Oamenii nu se vor duce nici spre Mișcarea populară, nici spre alte mișcări”, a declarat Adriana Săftoiu, consultant politic și fost purtător de cuvânt al Administrației prezidențiale.

„Atrage o parte din publicul lui Băsescu, care, eventual, pleacă de la un PDL condus de Blaga spre Mișcarea populară. Dar e aceeași Mărie, cu altă pălărie”, a subliniat ea.

Asistăm la o fundație care se va transforma în partid în preajma alegerilor. O fundație își dă posibilitatea de a adera fără a încălca legea și a-ți pierde mandatul. Asistăm la înființarea unei fundații, nu a unui partid. În mod cert, există un public consistent ce se revendică la dreapta, un potențial important. Acest lucru poate fi exploatat”, a declarat jurnalistul Dan Andronic.

În Europa oamenii așteaptă ceva nou, nu un partid tradițional. Mijloacele de comunicare s-au schimbat deja, oamenii s-au schimbat și ei, partidele tradiționale nu ne mai mulțumesc în mare măsură. În Germania există un partid al piraților, noi avem partidul lui Dan Diaconescu. Există un electorat de dreapta care așteaptă ceva, dar ar fi fost mai ușor de atras de PDL, dacă ar fi venit la conducere o persoană reformatoare. Poate a existat o astfel de persoană între candidați, dar nu a avut suficientă putere. Poate dacă Udrea s-ar fi aliat cu Macovei, ar fi avut majoritate”, consideră jurnalista Sabina Fati.

Ea a comentat și despărțirea lui Traian Băsescu de partid. „Desolidarizarea lui Băsescu e o nesăbuință. A spus dimineața cât de mult își iubește colegii de partid, iar seara, pentru că Udrea nu a fost aleasă, a întors spatele”, a explicat jurnalista Sabina Fati. „Poate problema e la Băsescu, poate el a devenit problema dreptei”, a subliniat ea.

Citiți și: Valeriu Turcan: Mișcarea populară e o inițiativă lăudabilă, dar nu o să mă alătur

„Toți au dezamăgit. Li s-a dat șansa să fie la putere și au dezamăgit. La un moment dat apare suprasaturația în rândul votanților, care fie nu merg la vot, fie votează soluții atipice”, a spus Dan Andronic.

„Sunt marcată de lucrurile pe care le știu din interiorul PDL. Acest gest adio PD a fost oficializat acum, dar acest adio e de mult. Că membrii PDL nu vorbesc despre asta direct, e treaba lor, dar aici e ca într-un divorț. Nu e doar vina președintelui sau a partidului. Ce nu a știut Băsescu să facă a fost până unde poate merge raportul de subordonare. Cei de la PDL spun că fără Băsescu nu ar fi fost ce au fost, dar și că de la un moment încolo nu au mai putut decide ei pentru ei”, a subliniat Adriana Săftoiu.

„E foarte probabil ca anunțul să nu fie întâmplător, probabil se dorește să fie o formulă federativă a mișcărilor de dreapta”, consideră Ioan Stanomir, profesor de științe politice.

Urmăriți dezbaterea din emisiunea „Jurnalul de seară” în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri