Kelemen Hunor: "Marea majoritate a sporurilor vor fi anulate anul viitor". Cu ce ar putea fi înlocuite

Data publicării:
kelemen hunor cu masca tine un document in maini
Vicepremierul Kelemen Hunor. Foto: gov.ro

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi seară, că marea majoritate a sporurilor acordate în prezent bugetarilor vor fi desfiinţate, începând din 2022, transmite Agerpres.

Vicepremierul a precizat, la Realitatea Plus, că sporurile ar putea fi înlocuite de premii pentru cei care fac performanţă şi sunt eficienţi.

"Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate şi marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate prin ordonanţă de urgenţă. Trebuie o analiză foarte serioasă.

În acest an sporurile rămân în venitul de bază.

Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară şi eventual pentru ordonatorii principali de credite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanţă, pentru cei care au eficienţă şi atunci se poate diferenţia între oameni care îşi fac treaba aşa cum trebuie. Dar e nevoie de o analiză. Nu se poate face într-o lună de zile o asemenea analiză şi nu se poate prin ordonanţă de urgenţă", a subliniat Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că a fost o discuţie lungă în coaliţie privind sporurile bugetarilor şi că este convins că de anul viitor aceste sporuri nu vor mai exista.

Sporurile vor fi stabilite printr-o nouă lege a salarizării

Recent, premierul Florin Cîțu a spus că obiectivul Guvernului nu este de a elimina sporurile angajaților din sectorul public, ci de a reașeza veniturile astfel încât ele să fie corelate cu performanța.

Acesta a precizat că sporurile angajaților din sistemul de stat s-au dublat în ultimii patru ani. Anul trecut, cheltuielile de personal au fost de 110 miliarde lei, dintre care aproape o treime au reprezentat sporuri. 

Ministerul Muncii lucrează la o lege a salarizării care să reașeze sistemul de plăți din sistemul public, inclusiv în ceea ce privește sporurile. Ministrul Raluca Turcan spunea că a identificat sporuri în sistemul public care urmau să fie calculate la venitul din anul 2022, adică la un venit pe care salariații ar trebui să-l primească în viitor.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri