Ludovic Orban anunță că 80% din redevențele pe exploatările de suprafață vor rămâne la bugetele locale

Data publicării:
cariera de piatra utilaj
Foto: Guliver/Gettyimages

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban, prezent luni la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor, a declarat că săptămâna viitoare ar putea fi adoptată hotărârea de guvern în baza căreia redevenţele din exploatări de suprafaţă să rămână, în proporţie de 80%, la nivelul bugetelor locale, informează Agerpres.

„Sigur, suntem în statut de guvern interimar, deci practic nu avem capacitatea de a emite proiecte de legi sau ordonanţe de urgenţă, până la învestirea următorului guvern. Putem să rezolvăm tot ce ţine de legislaţia secundară, hotărâri de guvern. De exemplu, pregătim hotărârea de guvern, pe care o vom adopta probabil săptămâna viitoare, privind normele metodologice privitoare la asigurarea ca resursă pentru bugetul consiliilor locale şi consiliilor judeţene a 80% dintre redevenţele pe exploatările de suprafaţă de pe raza localităţilor”, a spus premierul.

El a menţionat că Guvernul interimar doreşte să asigure finanţarea lucrărilor pe PNDL 2, cu condiţia să existe „o corespondenţă între situaţiile de lucrări avizate şi realitatea din teren”.

În ce priveşte bugetul Uniunii Europene pe perioada 2021-2027, Orban a precizat că, în cadrul negocierilor, România are în vedere asigurarea de resurse financiare pentru continuarea proiectelor de dezvoltare ale localităţilor rurale.

„Încercăm să negociem o creştere a flexibilităţii, de exemplu, între Pilonul I, care înseamnă plăţi directe, şi Pilonul II, care înseamnă investiţii în dezvoltarea rurală, să creştem flexibilitatea - de la 5% la 10% - astfel încât să avem posibilitatea, în cazul în care există resurse suplimentare, să putem suplimenta, prin mutarea banilor către Pilonul II, proiectele cu finanţare europeană pentru dezvoltarea comunităţilor locale”, a mai spus el.

Orban a vorbit şi despre proiectul înfiinţării de autorităţi de management la nivelul agenţiilor de dezvoltare regională.

„Deja am luat decizia - sigur că nu am adoptat încă actul normativ - în cadrul ideii noastre de simplificare şi de descentralizare, nu dorim ca fondurile care sunt alocate către comunităţile locale să mai treacă şi pe la nivel central şi, din cauza asta, vrem înfiinţarea de autorităţi de management la nivelul agenţiilor de dezvoltare regională, astfel încât managementul proiectelor pe fiecare regiune de dezvoltare să fie realizat direct de agenţiile de dezvoltare regională, care practic sunt constituite de autorităţile locale, care fiecare va avea o autoritate de management astfel încât să nu mai fie necesar să ne plimbăm până la Bucureşti să mai facem categorii de proceduri suplimentare şi să simplificăm posibilitatea de a accesa fonduri europene”, a explicat premierul interimar.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce pensie primești dacă ai muncit 15 ani. Suma oficială în 2025 pentru stagiul minim de cotizare
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Lista neagră a lui Trump. „Țările care joacă murdar”, pedepsite de președintele SUA
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”